Blinde bij

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrouwtje
Mannetje

(Latijnse naam: Eristalis tenax)

Omschrijving en kenmerken

De blinde bij is een soort vlieg uit de familie van de zweefvliegen. De blinde bij is noch blind, noch een bij. De blinde staat in Imkerpedia, omdat deze nogal eens wordt verward met onze honingbij. Als de blinde bij en onze honingbij in het najaar tegelijkertijd op de klimop fourageren dan kun je de verschillen echter goed zien.


Er zijn twee genetisch verschillende kleurvarianten blinde bij:

  • een donkere variant waarbij de vrouwtjes bijna helemaal zwart zijn en de mannetjes alleen geel op het tweede (het eerste grote) segment hebben, en
  • een lichte variant waarbij de vrouwtjes veel geel op het tweede segment hebben en de mannetjes ook geel op het derde segment hebben.

De grootte van de gele vlekken en de intensiteit van het geel wordt ook nog beïnvloed door de temperatuur gedurende de larvale ontwikkeling (die in het water plaats vindt!).


De blinde bij heeft ongeveer dezelfde vorm en kleur als onze honingbij. Om de gelijkenis nog te versterken, maakt de blinde bij ook nog een zoemend geluid tijdens het vliegen en als men hem vast pakt, terwijl veel andere zweefvliegen bijna niet te horen zijn.

Het verschil tussen onze honingbij en de blinde bij is vooral te zien in de vlucht: onze honingbijen maken een vrij vloeiende beweging, terwijl de blinde bij van positie naar positie kan schieten en regelmatig stil blijft hangen in de lucht.

Ook de ogen van de blinde bij zijn typisch vlieg-achtig, en de blinde bij mist zowel de kleine voelsprieten als de stuifmeelzakjes die een bij wel heeft.


Opvallend is dat de blinde bij in de vlucht net als de honingbij zijn pootjes laat hangen, en dat het achterste paar poten verbreed is om op de stuifmeelzakjes te lijken. Tenslotte heeft een 'echte' honingbij twee paar vleugels in plaats van twee, maar dat is alleen te zien als deze insecten niet vliegen.


Onderstaand een filmpje van de blinde bij: