Geslachtsorganen: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '==Dar== De '''geslachtsorganen''' van de dar bestaan uit een paar testikels die aan beide zijden in het achterlijf zitten. Deze testikels zijn verbonden met de mus...')
 
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 +
[[image:Achterlijf-dar-koningin.jpg|575px|thumb|right]]
 +
__NOTOC__
 
==Dar==
 
==Dar==
 
De '''geslachtsorganen''' van de [[dar]] bestaan uit een paar testikels die aan beide zijden in het achterlijf zitten. Deze testikels zijn verbonden met de muskusklieren die uitmonden in een lange, dunne buis die naar de penis leidt. Bij de [[bruidsvlucht|paring]] verliezen de darren hun geslachtsorganen, waardoor ze kort erna sterven.
 
De '''geslachtsorganen''' van de [[dar]] bestaan uit een paar testikels die aan beide zijden in het achterlijf zitten. Deze testikels zijn verbonden met de muskusklieren die uitmonden in een lange, dunne buis die naar de penis leidt. Bij de [[bruidsvlucht|paring]] verliezen de darren hun geslachtsorganen, waardoor ze kort erna sterven.
 
==Koningin==
 
==Koningin==
De geslachtsorganen van de [[koningin]] bestaan eerstens uit twee peervormige eierstokken die het grootste deel van het achterlijf vullen. Ze bestaan uit ongeveer 180 parelsnoerachtige eibuisjes waar zich (in het hoogseizoen) tot zo'n 2000 eitjes per dag kunnen ontwikkelen. Via de eileiders komen de eitjes in de schede waar ook het afvoerbuisje van het ronde [[spermatheca|zaadblaasje]] in uitmondt. Zodoende kan de koningin, elke keer als ze een [[eitje]] in een cel legt, bepalen of ze wel (leidende tot een werkster) of niet (leidende tot een dar) een zaadcelletje aan het eitje toevoegd.  
+
De geslachtsorganen van de [[koningin]] bestaan eerstens uit twee peervormige eierstokken die het grootste deel van het achterlijf vullen. Ze bestaan uit ongeveer 180 parelsnoerachtige eibuisjes waar zich (in het hoogseizoen) tot zo'n 2000 eitjes per dag kunnen ontwikkelen. Via de eileiders komen de eitjes in de schede waar ook het afvoerbuisje van de [[spermatheca|spermatheek]] in uitmondt. Zodoende kan de koningin, elke keer als ze een [[eitje]] in een cel legt, bepalen of ze wel (leidende tot een werkster) of niet (leidende tot een dar) een zaadcelletje aan het eitje toevoegd.  
 
==Werksters==
 
==Werksters==
De [[werkbijen|werksters]] hebben enkel in aanleg voortplantingsorganen die echter wel actief kunnen worden indien er langere tijd geen koningin meer in het volk aanwezig is. Het zijn dan [[eierleggende werksters]] geworden die echter alleen onbevruchte eitjes kunnen leggen (de werksters van de ondersoort [[Apis mellifera capensis]] zijn overigens in staat om diploide eitjes te leggen waaruit dus zelf ook een nieuwe koningin kan ontstaan).
+
De [[werkbijen|werksters]] hebben enkel in aanleg voortplantingsorganen die echter wel actief kunnen worden indien er langere tijd geen koningin meer in het volk aanwezig is. Het zijn dan [[eierleggende werksters]] geworden die echter alleen onbevruchte eitjes kunnen leggen (de werksters van de ondersoort [[Apis mellifera capensis]] zijn overigens in staat om diploide eitjes te leggen waaruit dus zelfs ook een nieuwe koningin kan ontstaan).
 +
 
 +
 
 +
==Gerelateerde informatie==
 +
* [[anatomie van onze honingbij]]

Huidige versie van 7 jun 2012 om 12:12

Achterlijf-dar-koningin.jpg

Dar

De geslachtsorganen van de dar bestaan uit een paar testikels die aan beide zijden in het achterlijf zitten. Deze testikels zijn verbonden met de muskusklieren die uitmonden in een lange, dunne buis die naar de penis leidt. Bij de paring verliezen de darren hun geslachtsorganen, waardoor ze kort erna sterven.

Koningin

De geslachtsorganen van de koningin bestaan eerstens uit twee peervormige eierstokken die het grootste deel van het achterlijf vullen. Ze bestaan uit ongeveer 180 parelsnoerachtige eibuisjes waar zich (in het hoogseizoen) tot zo'n 2000 eitjes per dag kunnen ontwikkelen. Via de eileiders komen de eitjes in de schede waar ook het afvoerbuisje van de spermatheek in uitmondt. Zodoende kan de koningin, elke keer als ze een eitje in een cel legt, bepalen of ze wel (leidende tot een werkster) of niet (leidende tot een dar) een zaadcelletje aan het eitje toevoegd.

Werksters

De werksters hebben enkel in aanleg voortplantingsorganen die echter wel actief kunnen worden indien er langere tijd geen koningin meer in het volk aanwezig is. Het zijn dan eierleggende werksters geworden die echter alleen onbevruchte eitjes kunnen leggen (de werksters van de ondersoort Apis mellifera capensis zijn overigens in staat om diploide eitjes te leggen waaruit dus zelfs ook een nieuwe koningin kan ontstaan).


Gerelateerde informatie