Gravenhorster boogkorf

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (Overleg | bijdragen) op 5 nov 2009 om 19:43 (Nieuwe pagina aangemaakt met '== Omschrijving: == De Gravenhorster boogkorf deed zijn intrede rond 1830 in de buurt van Brunswijk. De zoon van de familie H. Gravenhorst van 'Grosz-Imkerei-Esbeck' m...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Omschrijving:

De Gravenhorster boogkorf deed zijn intrede rond 1830 in de buurt van Brunswijk. De zoon van de familie H. Gravenhorst van 'Grosz-Imkerei-Esbeck' moest zich met de imkerij bezig houden en ontwikkelde deze boogkorfkast.

De Boogkorf of Gravenhorster kwam in Gelderland veel voor. Het was een van de eerste korven in z.g. losse bouw. Dit betekend dat de imker uitneembare raampjes kon aanbrengen.

De korf werd van stro gevlochten om een vaste vorm z.g. vormstoel, waardoor een vaste maat kon worden aangehouden.

Vlieggaten kunnen zowel op de kopse kant als op de lange zijde zijn aangebracht.

In de korf werden D-vormige raampjes geplaatst, afhankelijk van de soort korf kan dat variëren tussen de 9- en 20 ramen. De raampjes konden dus worden verwijderd en de raten behoefden niet meer te worden uitgebroken, zoals dat bij een vaste bouw tot dan gebruikelijk was.

bogenstülper boogkorf: Gravenhorster Bogenstülper = Gravenhorster boogkorf .

boogkorf: Gravenhorster Bogenstülper = Gravenhorster boogkorf .

In het korfvlechtcentrum van Gerrit Oudendorp in Speuld, Garderenseweg 126, 3852NV, Speuld (Ermelo), 0577-407317 zijn zeer veel gebruikte korven te bewonderen. Men geeft hier ook cursussen in het korfvlechten. Informeer maar eens!

Gravenhorster boogkorf: Gravenhorsterwagen: 6 raams Gravenhorster
Gravenhorster.jpg Gravenhorsterwagen.jpg 6raamsgravehorster.jpg


Datering:

vanaf 1830


Voorkomen:

Duitsland Lunenborgerheide en als liefhebbers in Gelderland.