Gravenhorster boogkorf

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Omschrijving:

De Gravenhorster boogkorf deed zijn intrede rond 1830 in de buurt van Brunswijk. De zoon van de familie H. Gravenhorst van 'Grosz-Imkerei-Esbeck' moest zich met de imkerij bezig houden en ontwikkelde deze boogkorfkast.

Gravenhorster boogkorf: Gravenhorsterwagen: 6 raams Gravenhorster
Gravenhorster.jpg Gravenhorsterwagen.jpg 6raamsgravehorster.jpg

De Boogkorf of Gravenhorster kwam in Gelderland veel voor. Het was een van de eerste korven in z.g. losse bouw. Dit betekend dat de imker uitneembare raampjes kon aanbrengen. De raten behoefden niet meer te worden uitgebroken, zoals dat bij een vaste bouw tot dan gebruikelijk was. In de praktijk is een korf op den duur echter niet vormvast, waarmee de bijenafstand verdwijnt en de ramen vastgekit of vastgebouwd worden.

bogenstülper boogkorf: Gravenhorster Bogenstülper = Gravenhorster boogkorf .

boogkorf: Gravenhorster Bogenstülper = Gravenhorster boogkorf .

Gravenhorstermetraampjes.gif Vlieggaten kunnen zowel op de kopse kant als op de lange zijde zijn aangebracht. In de korf werden D-vormige raampjes geplaatst, afhankelijk van de soort korf kan dat variëren tussen de 9- en 20 ramen.
De boogkorven werden van stro gevlochten en zijn er in velerlei maten en voor iedere maat heb je een mal nodig; een mal voor de korf zelf en een mal voor de bijpassende ramen. Mal-Boogkorf.JPG


Datering:

vanaf 1830


Voorkomen:

Duitsland Lunenborgerheide en als liefhebbers in Gelderland.


In het korfvlechtcentrum van Gerrit Oudendorp in Speuld, Garderenseweg 126, 3852NV, Speuld (Ermelo), 0577-407317 zijn zeer veel gebruikte korven te bewonderen. Men geeft hier ook cursussen in het korfvlechten. Informeer maar eens!