Griekse korf: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
 
==Omschrijving==
 
==Omschrijving==
 
[[image:GriekseKorf01.jpg|right|thumb|500px]]
 
[[image:GriekseKorf01.jpg|right|thumb|500px]]
Al sinds de oudheid (en minstens 3000 jaar geleden) gebruiken imkers in Griekenland korven met nauwe onder- en een bredere bovenzijde (dus schuine wanden conform de hedendaagse [[Top Bar Hive]]), die aan de bovenzijde bijendicht is afgedekt 1,25 inch (=3,175 cm) brede houten latten. Bovenop die latten plaats men ter bescherming nog wel een van stro of riet gemaakte 'hoed'.
+
Al minstens sinds 1675 gebruiken imkers in Griekenland korven met nauwe onder- en een bredere bovenzijde (dus schuine wanden conform de hedendaagse [[Top Bar Hive]]), die aan de bovenzijde bijendicht is afgedekt 1,25 inch (=3,175 cm) brede houten latten. Bovenop die latten plaats men ter bescherming nog wel een van stro of riet gemaakte 'hoed'.
  
  
Regel 18: Regel 18:
  
  
Het uitbreiden van het aantal volken kan door enkele latten met broed en bijen in een nieuwe korf te hangen. Dit proces is reeds 350 jaar voor Christus door [[Aristoteles]] beschreven.
+
Het uitbreiden van het aantal volken kan door enkele latten met broed en bijen in een nieuwe korf te hangen. Dit proces is ook reeds 350 jaar voor Christus door [[Aristoteles]] beschreven. Het is onbekend of hij toen ook al met een Griekse korf werkte, maar hij werkte klaarblijkelijk al wel met toplatten.
  
  
In 1682 kregen deze korven een bredere bekendheid en invloed op de bestaande bijenkasten (m.n. in Engeland) doordat ze werden beschreven in een reisverslag door [[Sir George Wheler]].  
+
In 1682 kreeg de griekse korf een bredere bekendheid en invloed op de bestaande bijenkasten (m.n. in Engeland) doordat toen het boek werd gepubliceerd waarin deze korf werd beschreven door [[Sir George Wheler]].  
  
  

Versie van 22 dec 2009 12:24

Omschrijving

GriekseKorf01.jpg

Al minstens sinds 1675 gebruiken imkers in Griekenland korven met nauwe onder- en een bredere bovenzijde (dus schuine wanden conform de hedendaagse Top Bar Hive), die aan de bovenzijde bijendicht is afgedekt 1,25 inch (=3,175 cm) brede houten latten. Bovenop die latten plaats men ter bescherming nog wel een van stro of riet gemaakte 'hoed'.


De latten zijn (behalve aan de uiteinden die bijendicht op de korf moeten rusten) aan de onderzijde afgerond, en in het midden voorzien van een beetje was, zodat de bijen de lengte-richting van de latten als leidraad nemen bij het bouwen van hun raten. Die raten worden bij de uiteinden van de lat niet aan de schuine wanden van de korf bevestigd, zodat er sprake van losse bouw.

Door het afronden (=weghalen van hout) zijn de latten aan de uiteinden hoger dan in het afgeronden midden.


De binnen- en buitenkant wordt ingesmeerd met een mengsel van 2 delen verse koeiestront en 1 deel klei.


Het vlieggat wordt zo'n 3 inches (=7,62 cm) boven de bodem gemaakt zodat een eventueel afgebroken stuk raat de toegang niet blokkeert.


Bij het oogsten worden de raten, op een klein stukje na, van de latten afgesneden. Dat kleine stukje gebruiken de bijen (zekerder dan bij alleen het afronden) als leidraad voor hernieuwbouw van de raten.


Het uitbreiden van het aantal volken kan door enkele latten met broed en bijen in een nieuwe korf te hangen. Dit proces is ook reeds 350 jaar voor Christus door Aristoteles beschreven. Het is onbekend of hij toen ook al met een Griekse korf werkte, maar hij werkte klaarblijkelijk al wel met toplatten.


In 1682 kreeg de griekse korf een bredere bekendheid en invloed op de bestaande bijenkasten (m.n. in Engeland) doordat toen het boek werd gepubliceerd waarin deze korf werd beschreven door Sir George Wheler.


Navigatie