Honing: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
Honing wordt door de bijen gemaakt van nectar of van de uitscheiding van bladluis. Men spreekt dan van [[bladhoning]] of Honingdauwhoning.  
+
[[image:broodbeleg.jpg|250px|right|thumb|Honing een ideeal broodbeleg, maar ook voor gerechten zoals gebak, ijs, vlees-, vis-, en wildgerechten zorgt honing voor dat extra wat honing nu eenmaal is. foto: gbwv]]
 +
De omvangrijkste grondstof van '''honing''' is [[nectar]] of [[honingdauw]]. De bijen zuigen dit op naar hun honingmaag en voegen er daar enzymen aan toe. Zonder die enzymen wordt nectar of honingdauw geen honing.
  
Volgens de wet [http://www.bijenhouden.nl/downloads/Warenwetbesluit_Honing.pdf “Warenwetbesluit honing”] van 2003 is honing:
+
Het resultaat wordt in de [[raat|raatcellen]] opgeslagen die boven en achter het [[broednest|broed]] zitten waarna het middels ventilatie wordt ingedikt tot een vochtgehalte van circa 19%. De bijen zorgen voor die ventilatie door met hun vleugels de lucht weg te wapperen. Dit wegwapperen kun je tot op de vliegplank waarnemen en is wat anders dan [[stertselen]].
  
''De natuurlijke zoete stof, bereid uit bloemennectar of uit afscheidingsproducten van levende plantendelen of uitscheidingsproducten van plantenzuigende insecten op de levende plantendelen, welke grondstoffen door de bijensoort Apis mellifera worden vergaard, verwerkt door vermenging met eigen specifieke stoffen, gedehydreerd en in de honingraten opgeslagen en achtergelaten om te rijpen.''
+
De kleur en de smaak van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar (honing van bijvoorbeeld de paardenbloem smaakt echt anders dan die van bijvoorbeeld de linde). Door analyse van stuifmeelkorrels in de honing kan worden achterhaald welke [[drachtplanten|plant(en)]] de bron van de honing is (zijn) geweest. Als honing voor minstens een bepaald percentage afkomstig is van dezelfde soort plant dan mag de honing daar naar worden vernoemd (voor bijvoorbeeld klaverhoning is dat minimaal 45% afkomstig van klaver). Over het algemeen is donkerder honing sterker van smaak.
[[image:broodbeleg.jpg|250px|right|thumb|Honing een ideeal broodbeleg, maar ook voor gerechten zoals gebak, ijs, vlees-, vis-, en wildgerechten zorgt honing voor dat extra wat honing nu eenmaal is. gbwv]]
 
Soorten honing volgens de '''Warenwetbesluit honing''':
 
  
Honing,
+
Honing van honingdauw noemt men [[bladhoning|honingdauw- of bladhoning]].
  
Bloemenhoning,
 
  
Nectarhoning,  
+
Volgens de wet [http://www.bijenhouden.nl/downloads/Warenwetbesluit_Honing.pdf “Warenwetbesluit honing”] van 2003 is honing: ''De natuurlijke zoete stof, bereid uit bloemennectar of uit afscheidingsproducten van levende plantendelen of uitscheidingsproducten van plantenzuigende insecten op de levende plantendelen, welke grondstoffen door de bijensoort [[Apis Mellifera|Apis mellifera]] worden vergaard, verwerkt door vermenging met eigen specifieke stoffen, gedehydreerd en in de honingraten opgeslagen en achtergelaten om te rijpen.''
  
[[bladhoning| Honingdauwhoning]],
 
  
[[Raathoning| Raathoning]],  
+
Soorten honing volgens de '''Warenwetbesluit honing''':
 
+
* Honing,
Brokhoning,  
+
* Bloemenhoning,
 
+
* Nectarhoning,
[[Raatbrokken in honing]],  
+
* Honingdauwhoning,
 
+
* [[Raathoning]],  
Lekhoning,  
+
* Brokhoning,  
 
+
* [[Raatbrokken in honing]],  
[[Slingerhoning| Slingerhoning]],
+
* Lekhoning,  
 
+
* [[Slingerhoning]],
Pershoning,  
+
* Pershoning,  
 
+
* Gefilterde honing,
Gefilterde honing,
+
* Bakkershoning.
 
 
Bakkershoning.
 
 
 
 
 
In hun lichaam (kopklieren)voegen zij aan deze grondstof nectar extra stoffen zoals [[enzymen]] toe, en in de [[raat]] wordt het vervolgens ingedikt tot honing.
 
 
 
Hiertoe zorgen de bijen voor voldoende luchtverversing door met hun vleugels te wapperen.
 
 
 
Op de vliegplang staan dan vaak ook bijen te wapperen, ook genoemd stertselen.
 
 
 
De smaak van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar.
 
 
 
Honing van de paardenbloem smaakt echt anders dan die van de linde, etc.
 
 
 
De opslag van de honing in de raat, is altijd boven en achter het broednest dat dichtbij de vliegopening zit.
 
  
  

Versie van 29 mrt 2010 10:30

Honing een ideeal broodbeleg, maar ook voor gerechten zoals gebak, ijs, vlees-, vis-, en wildgerechten zorgt honing voor dat extra wat honing nu eenmaal is. foto: gbwv

De omvangrijkste grondstof van honing is nectar of honingdauw. De bijen zuigen dit op naar hun honingmaag en voegen er daar enzymen aan toe. Zonder die enzymen wordt nectar of honingdauw geen honing.

Het resultaat wordt in de raatcellen opgeslagen die boven en achter het broed zitten waarna het middels ventilatie wordt ingedikt tot een vochtgehalte van circa 19%. De bijen zorgen voor die ventilatie door met hun vleugels de lucht weg te wapperen. Dit wegwapperen kun je tot op de vliegplank waarnemen en is wat anders dan stertselen.

De kleur en de smaak van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar (honing van bijvoorbeeld de paardenbloem smaakt echt anders dan die van bijvoorbeeld de linde). Door analyse van stuifmeelkorrels in de honing kan worden achterhaald welke plant(en) de bron van de honing is (zijn) geweest. Als honing voor minstens een bepaald percentage afkomstig is van dezelfde soort plant dan mag de honing daar naar worden vernoemd (voor bijvoorbeeld klaverhoning is dat minimaal 45% afkomstig van klaver). Over het algemeen is donkerder honing sterker van smaak.

Honing van honingdauw noemt men honingdauw- of bladhoning.


Volgens de wet “Warenwetbesluit honing” van 2003 is honing: De natuurlijke zoete stof, bereid uit bloemennectar of uit afscheidingsproducten van levende plantendelen of uitscheidingsproducten van plantenzuigende insecten op de levende plantendelen, welke grondstoffen door de bijensoort Apis mellifera worden vergaard, verwerkt door vermenging met eigen specifieke stoffen, gedehydreerd en in de honingraten opgeslagen en achtergelaten om te rijpen.


Soorten honing volgens de Warenwetbesluit honing:


Verwante onderwerpen: