Honingboom: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
Regel 22: Regel 22:
  
 
==Pollen informatie==
 
==Pollen informatie==
Het stuifmeel van de honingboom bevat voor bijen giftige stoffen<ref>Henk van der Scheer en Mari van Iersel. Fout (stuif)meel!?. [[Maandbladen voor bijenteelt sinds 1898|''bijen''houden]], december 2010</ref>, maar dat leidt meestal niet tot buitengewoon grote bijensterfte aangezien het bijenvolk gewoonlijk van meerdere planten stuifmeel haalt zodat het effect van het honingboom-stuifmeel voldoende wordt verdund.  
+
Het [[stuifmeel]] van de honingboom bevat voor bijen giftige stoffen<ref>Henk van der Scheer en Mari van Iersel. Fout (stuif)meel!?. [[Maandbladen voor bijenteelt sinds 1898|''bijen''houden]], december 2010</ref>, maar dat leidt meestal niet tot buitengewoon grote bijensterfte aangezien het bijenvolk gewoonlijk van meerdere planten stuifmeel haalt zodat het effect van het honingboom-stuifmeel voldoende wordt verdund.  
 
* Familie      : vlinderbloemen (Leguminosae)
 
* Familie      : vlinderbloemen (Leguminosae)
  

Huidige versie van 17 dec 2010 om 10:05

(Sophora japonica, ook wel Styphnolobium japonicum)

Omschrijving en kenmerken

De bloemen. Foto: Laanboomkwekerij Halesia
De boom in vol ornaat. Foto: Laanboomkwekerij Halesia
De vruchten (met daarin uiteraard de zaden).

De honingboom en de bijenboom worden wel eens met elkaar verward, maar zijn geheel verschillende soorten bomen.

De honingboom komt van nature voor in China en Korea en wordt in Japan gebruikt als tempelboom en boom op begraafplaatsen.

In 1747 werden de eerste zaden door een Franse jezuïet naar 'le Jardin des Plantes' in Parijs gestuurd.

De boom heeft een brede, ronde, open kroon die veel lecht doorlaat, en een grijsgroene schors, waarin door de diktegroei op latere leeftijd scheuren in ontstaan. De twijgen zijn donkergroen evenals de enkele jaren oude takken. Het onevengeveerde blad is tot 25 cm lang en bestaat uit zeven tot zeventien eironde-elliptische geelgroene blaadjes.

De boom kan op tienjarige leeftijd voor het eerst gaan bloeien. Dit is afhankelijk van de temperatuur van de standplaats. Op een koude standplaats kan de eerste bloei ook pas op twintigjarige leeftijd plaatsvinden. De boom bloeit dan met roomgele tot roomwitte bloemen, die een tot 30 cm lange pluim vormen. De vrucht is een 5-8 cm lange peul met ingesnoerde zaden en wordt daarom soms ook wel snoerboom genoemd.



Pollen informatie

Het stuifmeel van de honingboom bevat voor bijen giftige stoffen[1], maar dat leidt meestal niet tot buitengewoon grote bijensterfte aangezien het bijenvolk gewoonlijk van meerdere planten stuifmeel haalt zodat het effect van het honingboom-stuifmeel voldoende wordt verdund.

  • Familie : vlinderbloemen (Leguminosae)


Verwijzingen en bronnen


Voetnoten

  1. Henk van der Scheer en Mari van Iersel. Fout (stuif)meel!?. bijenhouden, december 2010