Jagen: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 6: Regel 6:
 
Het jagen gaat als volgt:
 
Het jagen gaat als volgt:
 
# De korf met het volk wordt op de kop gezet en er wordt met krammen een [[jaagkorf]] op vast gezet.
 
# De korf met het volk wordt op de kop gezet en er wordt met krammen een [[jaagkorf]] op vast gezet.
# Door de korf (zo'n 90 maal per minuut) te bekloppen en er rook in te blazen kruipen de bijen naar boven de jaagkorf in<ref>Om je rug te sparen kun je ook met stokken op de jaagkorf trommelen in plaats van met de handen op de onderste korf. Een succesvolle procedure gaat dan als volgt: af te jagen korf bijendicht onder een wijde jaagkorf plaatsen, beetje rook in het vlieggat van de af te jagen korf, twee minuten trommelen met stokken op de jaagkorf, roken & wachten, zes minuten trommelen, roken en wachten, twee minuten trommelen. Een jager werd daarom in verschillende delen van het land ook wel een '''trommelzwerm''' genoemd.</ref>. Het kloppen gebeurt:
+
# Door de korf (zo'n 90 maal per minuut) te bekloppen en er [[rook]] in te blazen kruipen de bijen naar boven de jaagkorf in<ref>Om je rug te sparen kun je ook met stokken op de jaagkorf trommelen in plaats van met de handen op de onderste korf. Een succesvolle procedure gaat dan als volgt: af te jagen korf bijendicht onder een wijde jaagkorf plaatsen, beetje rook in het vlieggat van de af te jagen korf, twee minuten trommelen met stokken op de jaagkorf, roken & wachten, zes minuten trommelen, roken en wachten, twee minuten trommelen. Een jager werd daarom in verschillende delen van het land ook wel een '''trommelzwerm''' genoemd.</ref>. Het kloppen gebeurt:
 
## aan de kant van het vlieggat en daar precies tegenover ((anders loop je kans op het beschadigen van de raat),
 
## aan de kant van het vlieggat en daar precies tegenover ((anders loop je kans op het beschadigen van de raat),
 
## van beneden naar boven tot aan de jaagkorf (die dus niet wordt beklopt),
 
## van beneden naar boven tot aan de jaagkorf (die dus niet wordt beklopt),

Versie van 7 dec 2010 10:57

Een korfimker bezig een volk af te jagen in een jaagkorf.
Op de bovenste foto heeft de korfimker zijn bijenkap op. Hier een detailopname van een dergelijke kap, mediao 1930.
Een munt uit de verzameling van Piet Vanmarsenlle waarop sprake is van trommelen in plaats van kloppen.

Jagen is een techniek uit de korfimkerij en betreft het maken van een kunstzwerm, te weten de jager. Dit gebeurt zodra er sprake is van moerdoppen, stompe (onderkant van de) raten, en veel bijen.


Het jagen gaat als volgt:

  1. De korf met het volk wordt op de kop gezet en er wordt met krammen een jaagkorf op vast gezet.
  2. Door de korf (zo'n 90 maal per minuut) te bekloppen en er rook in te blazen kruipen de bijen naar boven de jaagkorf in[1]. Het kloppen gebeurt:
    1. aan de kant van het vlieggat en daar precies tegenover ((anders loop je kans op het beschadigen van de raat),
    2. van beneden naar boven tot aan de jaagkorf (die dus niet wordt beklopt),
    3. eerst 2 tot 3 minuten, waarna er even een pauze wordt genomen waarin de bijen honing zullen opnemen en tot rust zullen komen, waarna er nog zo'n 10 tot 15 minuten wordt geklopt.
  3. De boel wordt omgedraaid (zodat de jaagkorf onder komt) en wordt nog een paar keer op de grond gebotst.
  4. De jaagkorf wordt los gemaakt en er wordt gecontroleerd of ook de koningin in de jaag korf zit[2] (zo nee, dan de korven weer aan elkaar bevestigen en nog even verder 'jagen')
  5. De jager (de bijen met hun koningin in een nieuwe korf) wordt op een nieuwe plek geplaatst. De vliegbijen zullen daarna afvliegen. De jager lijkt dus veel op een broedloze veger en moet in het begin worden gevoerd.
  6. De oude korf blijft op de oude plaats, ontvangt alle vliegbijen en zal middels redcellen een nieuwe koningin maken (door het kloppen en het botsen zullen de aanstaande koninginnen in de bestaande moerdoppen niet meer levensvatbaar zijn).


De korfimker gebruikt bij het jagen in plaats van de jaagkorf niet direct al de nieuwe korf:

  • omdat de nieuwe korf niet zo breed als een jaagkorf is
    • en daarom niet zo goed op de oude korf vast gekramd kan worden,
    • en daarom minder geschikt is om de koningin in te vinden
  • omdat de nieuwe korf ook al gespijld zal zijn wat het eveneens lastiger maakt om de koningin te vinden.


Voetnoten

  1. Om je rug te sparen kun je ook met stokken op de jaagkorf trommelen in plaats van met de handen op de onderste korf. Een succesvolle procedure gaat dan als volgt: af te jagen korf bijendicht onder een wijde jaagkorf plaatsen, beetje rook in het vlieggat van de af te jagen korf, twee minuten trommelen met stokken op de jaagkorf, roken & wachten, zes minuten trommelen, roken en wachten, twee minuten trommelen. Een jager werd daarom in verschillende delen van het land ook wel een trommelzwerm genoemd.
  2. Het aanwezig zijn van de koningin kan op verschillende worden geconstateerd: 1) je ziet de koningin, of 2) het volk bovenin de jaagkorf gedraagt zich rustig, of 3) er worden (witte) eitjes aangetroffen op een (zwarte) doek onder de jager.