Koershofkast

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Koershofkast
Onbekende verzamelkast
Koninginneteeltkastje van Jan Hendrik Wigersma
Koershofkasten met de familie van de heer Wgersma op de voorgrond.
De imkersvereniging Rotterdam op bezoek bij de heer Wigersma in 1948.
Koninginnekastjes opgesteld door de heer Wigersma.

Omschrijving

De Koershofkast is een enkelwandige Simplex met enige zeer praktische verbeteringen.

Deze zijn het door inschuiven van de vliegplank zichzelf afsluitende vliegopening, en de reis-, tevens voeder- en separatorrand. Wanneer deze kast geleverd wordt zonder sponningen en met losse bodem, kan zij aan alle te stellen eisen voldoen.

Aanvankelijk werd zij ook geleverd met bodem en broedkamer uit een stuk, wat te verwerpen is.

De kast bevat 10 ramen per bak.

(Aldus de omschrijving in "Het stapelsysteem" van Schotman)


Ook in het boek van J.G. de Roever "Bijen en Bijenhouden wordt de Koershofkast besproken. De kast is voorzien van een "vast" reisraam.


Het dak van de kast is van zink en is van achteren dieper dan van voren; bij het reizen wordt het 180gr gedraaid en laat dan een ventilatiespleet van voldoende breedte vrij.


De Koershofkast geeft een verwijzing naar het woonhuis "De Koershof" te Diepenveen. De woning is reeds afgebroken maar behoorde toe aan de heer Jan Hendrik Wigersma (1909-1987), bijenhouder en imker aldaar.

De foto's komen allen uit het archief van de familie Wigersma en zijn door de kinderen van de heer Wigersma ter beschikking gesteld.


De heer Wigersma heeft een boekje geschreven over Koninginneteelt: Koninginneteelt, een handleiding uit de praktijk, voor de praktijk. Uitgave bij uitgeverij Kluwer te Deventer in 1950.


Datering

1940/1950


Voorkomen

Achterhoek(Diepenveen e.o.)


Navigatie