Lijnolie

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

Lijnolie (ook wel vlasolie genoemd) wordt door persen gewonnen uit lijnzaad, het is dus feitelijk lijnzaadolie.


Binnen de bijenhouderij wordt lijnolie op twee manieren gebruikt:


Met lijnolie impregneren van houten bijenkasten

Kogelhard wordende verf breekt en barst snel, waardoor de bescherming van het onderliggende hout ook snel minder wordt. Lijnolie blijft juist heel lang flexibel.

De in de handel te verkrijgen rauwe- en gekookte lijnolie drogen echter veel te langzaam om efficient als hout-bescherming te kunnen gebruiken. Voor een snellere droging dient er daarom een beetje siccatief[1] aan de lijnolie te worden toegevoegd. Siccatief staat in de winkel meestal wel in de buurt van lijnolie opgesteld.

Voor een betere indringing in het hout is het mogelijk de lijnolie te verdunnen met wat terpentijn (geen terpentina).

Omdat gekookte lijnolie van zichzelf al wat sneller droogt dan rauwe lijnolie, is gekookte lijnolie (samen met siccatief en terpentine) het meest geschikt om als hout-bescherming te gebruiken.

Lijnolie moet je niet te vet insmeren want dan gaat het schroeien/schrompelen waardoor het op een krimpend pudding vel gaat lijken.

Als je lijnolie morst en met een doek of keukenrol op moet vegen, leg deze stukken doek of keukenrol dan vervolgens niet op elkaar, want dan kan er een broei ontstaan die zelfs tot brand kan leiden!


Lijnolie tegen steken

  • Je gebruikt hiervoor een paar druppels rauwe lijnolie.
  • De geur van de rauwe lijnolie maskeert de lichaamsgeur en de geur van een eventueel vorige bijenvolk dat je behandeld hebt.


Gerelateerde informatie


Voetnoten

  1. Een half koffiekopje siccatief op één liter lijnolie. Niet meer, want dat remt de droging juist weer.