Maximale eileg: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
 
Regel 1: Regel 1:
 
Bij de verschillende ondersoorten<ref>Binnen Imkerpedia onderscheiden we [[soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen]].</ref> van onze [[Westerse honingbij]] heeft de [[koningin]] ook een verschillende '''maximale eileg'''.
 
Bij de verschillende ondersoorten<ref>Binnen Imkerpedia onderscheiden we [[soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen]].</ref> van onze [[Westerse honingbij]] heeft de [[koningin]] ook een verschillende '''maximale eileg'''.
  
Bij onze noordelijke ondersoorten is dat zo'n 2000 eitjes per dag<ref>R.E.Page, R.A.Metcalf. A population investment sex ratio for the honey bee (Apis mellifera L.). Am Nat (124, 1984), blz.680-702.</ref>. We hebben het hier dan over een koningin die al enige tijd optimaal functioneert met dus al een behoorlijk gevuld [[broednest]]. Onder bepaalde omstandigheden (zoals inhaalacties) kán een koningin echter tijdelijk nog meer eitjes leggen<ref>Walt Wright. How Many Eggs CAN a Queen Lay? Bee Culture, November, 2008.</ref>.
+
Bij onze noordelijke ondersoorten is dat zo'n 2000 eitjes per dag<ref>R.E.Page, R.A.Metcalf. A population investment sex ratio for the honey bee (Apis mellifera L.). Am Nat (124, 1984), blz.680-702.</ref>. We hebben het hier dan over een koningin die al enige tijd optimaal functioneert met dus al een behoorlijk gevuld [[broednest]].
 
+
* Onder bepaalde omstandigheden (zoals inhaalacties na een periode broedloosheid) kán een koningin tijdelijk nog veel meer eitjes leggen<ref>Walt Wright. How Many Eggs CAN a Queen Lay? Bee Culture, November, 2008.</ref>.
Uitgaande van een maximale eileg van 2000 kan een broednest na 21<ref>Het duurt voor een [[werkbij]] 21 dagen om van een [[eitje]], via [[larve]] en [[pop]], een volwassen bij te worden. We gaan hier uit van de broedperiode van de werkbij omdat een koningin slechts beperkt darreneitjes legt.</ref> dagen zo'n 40.000 cellen met broed bevatten. Dat komt overeen met zo'n 20 [[simplexraam|simplexramen]]. Dit is de reden waarom je bij de simplexkast of [[spaarkast]] vaak 2 [[broedkamer]]s van ieder 10 of 11 ramen boven op elkaar ziet, en daar bovenop de [[honingkamer]].
+
* In het najaar gaat de koningin steeds minder leggen.
 
+
* Na de [[wintertros]] legt de koningin in eerste instantie zoveel eitjes als de omvang van het bijenvolk, en gegeven de buitentemperaturen<ref>Soms is het bijenvolk hierbij te opportunistisch, en leggen zij een groter broednest aan dan ze warm kunnen houden. Dit biedt dan een prima omstandigheid voor het optreden van [[kalkbroed]].</ref>, aankan. Naarmate het volk groeit zal de koningin steeds meer eitjes kunnen leggen. Pas bij een voldoende omvang van het bijenvolk zal de koningin dan weer op haar maximale eileg terecht komen.
  
 
==Voetnoten==
 
==Voetnoten==
 
<references />
 
<references />

Huidige versie van 6 okt 2017 om 13:04

Bij de verschillende ondersoorten[1] van onze Westerse honingbij heeft de koningin ook een verschillende maximale eileg.

Bij onze noordelijke ondersoorten is dat zo'n 2000 eitjes per dag[2]. We hebben het hier dan over een koningin die al enige tijd optimaal functioneert met dus al een behoorlijk gevuld broednest.

  • Onder bepaalde omstandigheden (zoals inhaalacties na een periode broedloosheid) kán een koningin tijdelijk nog veel meer eitjes leggen[3].
  • In het najaar gaat de koningin steeds minder leggen.
  • Na de wintertros legt de koningin in eerste instantie zoveel eitjes als de omvang van het bijenvolk, en gegeven de buitentemperaturen[4], aankan. Naarmate het volk groeit zal de koningin steeds meer eitjes kunnen leggen. Pas bij een voldoende omvang van het bijenvolk zal de koningin dan weer op haar maximale eileg terecht komen.

Voetnoten

  1. Binnen Imkerpedia onderscheiden we soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen.
  2. R.E.Page, R.A.Metcalf. A population investment sex ratio for the honey bee (Apis mellifera L.). Am Nat (124, 1984), blz.680-702.
  3. Walt Wright. How Many Eggs CAN a Queen Lay? Bee Culture, November, 2008.
  4. Soms is het bijenvolk hierbij te opportunistisch, en leggen zij een groter broednest aan dan ze warm kunnen houden. Dit biedt dan een prima omstandigheid voor het optreden van kalkbroed.