Moerasbloem

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

(Limnanthes douglasii)

Limnanthes-douglasii.jpg
Okerkleurige stuifmeelkorfjes.

Omschrijving en kenmerken

Deze moerasbloem is één van de soorten uit de 'Moerasbloemfamilie' die een dozijn soorten in twee geslachten telt. Het komt van oorsprong uit de West-Amerikaanse staten California en Oregon, waar de plant rond 1810 werd verzameld door de Schotse onderzoeker en plantkundige David Douglas.

De in de Lage Landen bekenste ondersoort de geelwitte moerasbloem (Limnanthes douglasii ssp douglasii) is wit met een geel hart (vandaar dat de plant ook wel spiegeleitje wordt genoemd), maar andere ondersoorten en cultivars kunnen bijvoorbeeld ook geheel witte, paars geaderde of gele bloemen hebben.

De plant bloeit van nature in mei, en niet zo lang. De plant wordt daarom vaak meerdere malen na elkaar gezaaid. De plant zaait zichzelf ook met succes uit. De plant wordt ook commercieel verbouwd vanwege die oliehoudende zaden.

Als de plant volop bloeit dan is er sprake van een ware bloemenzee waaronder je de bladeren nauwelijks nog terug vindt. De bloem wordt bijzonder goed door onze honingbij bevlogen op zowel nectar als stuifmeel.


  • Bloeiperiode: mei - september
  • Grootte: 10 - 40 centimeter hoog
  • Bevlieging door honingbijen: (np)5
  • Kleur stuifmeel (in het korfje): oker / geel (zie foto)


Verwijzingen en bronnen