Soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Soort en ondersoort

Van een ondersoort is sprake als een geografisch afgescheiden populatie genetisch morfologisch en/of gedragsmatig verschilt van andere populaties[1] van dezelfde soort. Zo onderscheiden we binnen onze Apis mellifera een fiks aantal ondersoorten.


Als die verschillen tussen ondersoorten in de loop der tijd zo groot worden dat het krijgen van gezamenlijke, levensvatbare en vruchtbare nakomelingen onmogelijk is geworden, dan is er sprake van twee verschillende soorten. Aldus is de in Azië voorkomende honingbij Apis cerana een ander soort dan onze Apis mellifera.


Ras

Een ras is een ondersoort die is ontstaan als gevolg van selectie door de mens.

De buckfastbij is een geselecteerde combinatie van verschillende ondersoorten, maar kan toch geen ras worden genoemd. Dat kan pas zodra er (o.a. tegen inteelt) geen genetisch materiaal van andere ondersoorten meer wordt ingeteelt, en de Buckfast zich bovendien stabiel vererft (dezelfde kenmerken over meerdere generaties in stand houdt).


Stam

Een stam is een binnen een ondersoort te onderscheiden populatie die (net zoals verschillende ondersoorten) kan ontstaan door de inwerking van een plaatselijk ecosysteem[2] en/of (net als bij een ras) door selectieteelt.

Voorbeelden op grond van selectieteelt zijn de Sklenar-stam en de Troiseck-stam binnen de Apis mellifera ondersoort Apis mellifera carnica. Zo'n stam heeft dan bijvoorbeeld de naam Apis mellifera carnica sklenar.

Een voorbeeld op grond van een afgebakend geografisch gebied is de Apis mellifera carnica carpatica[3].


Meestal onderscheidt een stam zich slechts op een of hooguit enkele kenmerken van zijn mede-ondersoort-genoten. Bij een stam op grond van selectieteelt binnen de bijenteelt gaat het dan meestal niet om uiterlijke, maar om gedragsmatige kenmerken (zoals raatvastheid, honingopbrengst, zwermdrift, etc.)


Lijn

Een lijn (of linie) betreft en populatie met overeenkomende eigenschappen, waarvan de afstamming is terug te voeren tot één gemeenschappelijke mannelijke of vrouwelijke voorouder.


Gerelateerde informatie


Voetnoten

<references>

  1. Oftewel andere ondersoort(en)
  2. Een ecosysteem wordt gevormd door de wisselwerkingen tussen alle bioorganismen en de abiotische omgeving - zoals klimaat en bodemgesteldheid - binnen een bepaalde geografische of anderszins afgebakende eenheid
  3. De Apis mellifera carnica uit de dalen van het Karpatengebergte.