Stuifmeelstans: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Met behulp van een '''stuifmeelstans''' wordt stuifmeel geoogst die (in tegenstelling tot de procedure met de stuifmeelval) reeds door de bijen in de [[raat|raten]...')
 
Regel 1: Regel 1:
 
Met behulp van een '''stuifmeelstans''' wordt stuifmeel geoogst die (in tegenstelling tot de procedure met de [[stuifmeelval]]) reeds door de bijen in de [[raat|raten]] is opgeslagen.
 
Met behulp van een '''stuifmeelstans''' wordt stuifmeel geoogst die (in tegenstelling tot de procedure met de [[stuifmeelval]]) reeds door de bijen in de [[raat|raten]] is opgeslagen.
 
+
De in de raat opgeslagen pollen noemt men Perga, Bijenbrood.
Deze methode levert een betere kwaliteit stuifmeel op, maar is meestal minder rendabel omdat het arbeidsintensiever is en omdat het op deze manier geoogste stuifmeel nog extra behandelingen moet ondergaan, om het te kunnen bewaren en/of consumeren.
+
Bijenbrood ook Perga genoemd is door bijen verzamelde pollen, verwerkt en opgeslagen in de raat.
 +
Gemengd met eigen enzymen worden de verzamelde pollen gefermenteerd en hierbij ontstaat melkzuur.
 +
De houdbaarheid van bijenbrood is dan ook veel beter dan vers stuifmeel door het inverteren van suikers.
 +
Fermentatie maakt pollen geschikt voor voeding van de larven. En daarom gaat het bij de bijen!!
 +
Na verwerking worden de pollen in de cel met propolis en honing afgedekt in een doffe weerschijn.
 +
Een pollen raampje die er uitziet met een glans-laag moet de imker waarschuwen! Zwerm in aantocht!!!
 +
Meer dan 10 aminozuren zijn in bijenbrood gevonden (de Groot 1953).
 +
Zuurgraad( net als bij honing) zorgt voor conservering en remming van schimmels.
 +
Pollen verliezen hun kiemkracht in Perga.
 +
Het oogsten van Perga kan door gebruikmaking van een Pollenheber- of pollenstans.

Versie van 27 jan 2021 15:51

Met behulp van een stuifmeelstans wordt stuifmeel geoogst die (in tegenstelling tot de procedure met de stuifmeelval) reeds door de bijen in de raten is opgeslagen. De in de raat opgeslagen pollen noemt men Perga, Bijenbrood. Bijenbrood ook Perga genoemd is door bijen verzamelde pollen, verwerkt en opgeslagen in de raat. Gemengd met eigen enzymen worden de verzamelde pollen gefermenteerd en hierbij ontstaat melkzuur. De houdbaarheid van bijenbrood is dan ook veel beter dan vers stuifmeel door het inverteren van suikers. Fermentatie maakt pollen geschikt voor voeding van de larven. En daarom gaat het bij de bijen!! Na verwerking worden de pollen in de cel met propolis en honing afgedekt in een doffe weerschijn. Een pollen raampje die er uitziet met een glans-laag moet de imker waarschuwen! Zwerm in aantocht!!! Meer dan 10 aminozuren zijn in bijenbrood gevonden (de Groot 1953). Zuurgraad( net als bij honing) zorgt voor conservering en remming van schimmels. Pollen verliezen hun kiemkracht in Perga. Het oogsten van Perga kan door gebruikmaking van een Pollenheber- of pollenstans.