Vogels: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Vogels''' als plaag voor de bijen is meestal een overdreven voorsteling van zaken. Uiteraard is het vervelend als een zwaluw de koningin op [[bruidsvlucht|bevruchtingsvlucht]] pakt, maar dat gebeurt waarschijnlijk zelden, en zo zit de natuur in elkaar. De meeste vogels hebben het niet speciaal en stelselmatig op [[onze honingbij|onze honingbijen]] voorzien.
+
'''Vogels''' als plaag voor de bijen is meestal een overdreven voorsteling van zaken. Uiteraard is het vervelend als een zwaluw de koningin op [[bruidsvlucht|bevruchtingsvlucht]] pakt, maar dat gebeurt waarschijnlijk zelden, en zo zit de natuur in elkaar. Geen van de oorspronkelijk in de Lage Landen inheemse vogels hebben het speciaal en stelselmatig op [[onze honingbij|onze honingbijen]] voorzien. De [[bijeneter]] is hierop een uitzondering, maar komt hier nog maar zelden voor. Met de stijging van de gemiddelde dagtemperatuur zal dat naar verwachting wel steeds vaker worden.
  
Onderstaand alphabetisch een aantal vogels die wel een bijtje lusten:
+
 
 +
Onderstaand alphabetisch een aantal oorspronkelijk inheemse vogels die dus hooguit zo nu en dan wel een bijtje lusten:
 
* kauwen
 
* kauwen
 
** halen alleen als ze jongen hebben levende bijen van de vliegplank. Als ze een bij of dar pakken komt het volk naar buiten waarna de kauw wegvliegt weg met een stel bijen achter haar aan.
 
** halen alleen als ze jongen hebben levende bijen van de vliegplank. Als ze een bij of dar pakken komt het volk naar buiten waarna de kauw wegvliegt weg met een stel bijen achter haar aan.
 
* koolmezen
 
* koolmezen
** komen vaak een dood op de grond bijtje voor de kast weghalen, maar ze tikken ook wel tegen de kast en lopen op de vliegplank. Een bij die dan naar buiten komt wordt resoluut gepakt en opgegeten nadat de mees handig het achterlijf met volle endeldarm en angel heeft verwijderd. Lees ook in [http://www.bijen.info/forumzoek/topic.asp?TOPIC_ID=9545 het maandschrift bijenteelt over mezen].
+
** komen vaak een dood op de grond bijtje voor de kast weghalen, maar ze tikken ook wel tegen de kast en lopen op de vliegplank. Een bij die dan naar buiten komt wordt resoluut gepakt en opgegeten nadat de mees handig het achterlijf met volle [[endeldarm]] en [[angelapparaat|angel]] heeft verwijderd.
 
* mussen
 
* mussen
** halen evenals kauwen alleen als ze jogen hebben levende bijen van de vliegplank. De mus doet dat dan slimmer dan de kauw. De mus gaat aan de zijkant van de vliegspleet zitten en pikt een bij van de zijkant - zonder storing van het volk.
+
** halen evenals kauwen alleen als ze jongen hebben levende bijen van de vliegplank. De mus doet dat dan slimmer dan de kauw. De mus gaat aan de zijkant van de vliegspleet zitten en pikt een bij van de zijkant - zonder storing van het volk.
* [[Spechten|spechten]].
+
* [[Spechten]] kunnen in een vorstperiode tijdelijk wel degelijk echt lastig zijn.
 
* zwaluwen
 
* zwaluwen
** eten allerlei vliegende insecten dus ook onze bijen. Bij sommige zwaluwen is echter geconstateerd dat ze alleen darren hadden gegeten (wellicht omdat deze angelloos zijn en dus niet kunnen steken).
+
** eten allerlei vliegende insecten dus ook onze bijen. Bij sommige zwaluwen is echter geconstateerd dat ze alleen [[dar]]ren hadden gegeten (wellicht omdat deze angelloos zijn en dus niet kunnen steken).
  
 
Als je bezoek van mussen en kauwen niet wilt bevorderen: zo min mogelijke "rommel" [[pop|poppen]], stukjes [[darrenbroed]] of gebroken [[moerdoppen]] rond je kasten laten slingeren.
 
Als je bezoek van mussen en kauwen niet wilt bevorderen: zo min mogelijke "rommel" [[pop|poppen]], stukjes [[darrenbroed]] of gebroken [[moerdoppen]] rond je kasten laten slingeren.

Huidige versie van 8 dec 2013 om 13:54

Vogels als plaag voor de bijen is meestal een overdreven voorsteling van zaken. Uiteraard is het vervelend als een zwaluw de koningin op bevruchtingsvlucht pakt, maar dat gebeurt waarschijnlijk zelden, en zo zit de natuur in elkaar. Geen van de oorspronkelijk in de Lage Landen inheemse vogels hebben het speciaal en stelselmatig op onze honingbijen voorzien. De bijeneter is hierop een uitzondering, maar komt hier nog maar zelden voor. Met de stijging van de gemiddelde dagtemperatuur zal dat naar verwachting wel steeds vaker worden.


Onderstaand alphabetisch een aantal oorspronkelijk inheemse vogels die dus hooguit zo nu en dan wel een bijtje lusten:

  • kauwen
    • halen alleen als ze jongen hebben levende bijen van de vliegplank. Als ze een bij of dar pakken komt het volk naar buiten waarna de kauw wegvliegt weg met een stel bijen achter haar aan.
  • koolmezen
    • komen vaak een dood op de grond bijtje voor de kast weghalen, maar ze tikken ook wel tegen de kast en lopen op de vliegplank. Een bij die dan naar buiten komt wordt resoluut gepakt en opgegeten nadat de mees handig het achterlijf met volle endeldarm en angel heeft verwijderd.
  • mussen
    • halen evenals kauwen alleen als ze jongen hebben levende bijen van de vliegplank. De mus doet dat dan slimmer dan de kauw. De mus gaat aan de zijkant van de vliegspleet zitten en pikt een bij van de zijkant - zonder storing van het volk.
  • Spechten kunnen in een vorstperiode tijdelijk wel degelijk echt lastig zijn.
  • zwaluwen
    • eten allerlei vliegende insecten dus ook onze bijen. Bij sommige zwaluwen is echter geconstateerd dat ze alleen darren hadden gegeten (wellicht omdat deze angelloos zijn en dus niet kunnen steken).

Als je bezoek van mussen en kauwen niet wilt bevorderen: zo min mogelijke "rommel" poppen, stukjes darrenbroed of gebroken moerdoppen rond je kasten laten slingeren.


Navigatie