WBC-kast

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 1 dec 2013 om 18:43
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Omschrijving

WBC-kast, maar zonder luifel.
Dubbelwandig.


In 1890 publiceerde William Broughton Carr in het "Bee Journal and Record" de door hem reeds in 1884 ontwikkelde William Broughton Carr -kast oftewel WBC-kast als verder ontwikkeling op de Langstrothkast.


De eerste versie van de WBC-kast werd zeer populair. Niet zozeer vanwege het goede ontwerp, maar meer omdat de kast gemaakt kon worden van toenmalig gemakkelijk verkrijgbare fruitkistjes. Dit eerste ontwerp heeft gaandeweg een aantal aanpassingen ondergaan (en werd voor het eerst geformaliseerd in 1946 in de "British Standard 1300").


De momenteel meest gebruikte kast op de Britse eilanden, de 'British national hive', is een directe opvolger van de WBC-kast. Ook de in Nederland meest gebruikte kast, de Simplexkast, is gebaseerd op de WBC-kast. De engelse standaard raammaten van de WBC-kast (en de 'British national hive') zijn als volgt:

  • de toplat is 17 inch (oftewel 43,18 cm)
  • de zijramen (hoogte) zijn 8,5 inch (oftewel 21,59 cm)
  • de onderlat is 14 inch (oftewel 35,56)

Dat ligt dus heel dicht tegen die van onze standaard (simplex) raammaten aan.


Schuifsysteem als vliegopening.
Mooie kast om te zien in de tuin.

De WBC kast is bedoeld voor de open lucht: het regenwater afvoerende dakje, de buitenbakken die als het ware "dakpansgewijs" over elkaar heen vallen, de ver uitstekende vliegplank met "luifel", en de 4 poten. Onder de luifel 2 latten die naar links en rechts geschoven kunnen worden waardoor het vlieggat geopend kan worden.


In Imkerpedia zijn diverse tekeningen van de WBC-kast te raadplegen.


Datering

1900, tot op heden.


Voorkomen

Ze worden in Engeland nog steeds verkocht.


Navigatie