Afbotsen

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Afbotsen (ook wel afstoten) is een term uit de korfimkerij die in de volgende gevallen wordt gebezigd:

  • het afbotsen van een volk in een lege korf om het volk naar een nieuwe lege korf over te plaatsen met achterlating van de oude raat: De korf met raat en volk wordt op een lege korf bevestigd waarna de bijen in de lege korf worden gebotst. Dit botsen gebeurt, om de raten niet te beschadigen, bij voorkeur op een verende ondergrond[1]. Hierna kan men de honing uit de oude korf oogsten. Resterend raat en broed gaat niet terug (zodat aldus oude raat wordt afgevoerd). Uiteraard kan er in plaats van gebotst ook naar een lege korf worden gejaagd.
  • het (af)botsen van het volk nadat de tuter is waargenomen: Je sluit het vlieggat en doekt de korf op. Daarna laat je de korf enkele malen met de kop en met kracht op een ondergrond botsen. Hierdoor zullen alle al rijpe moeren uitlopen, en de nog niet rijpe moeren zullen hierdoor dood gaan. Hierna laat je de korf op zijn kop staan en jaag je alle bijen tegen het doek. Aldus blijft de korf een nacht staan waarna deze weer op de oude plek en open kan worden gezet. Deze vorm van (af)botsen is min of meer de korfimkerij-pendant van het doppen breken in kastimkerij.

Voetnoten

  1. Afbotsen of afstoten is dus minder hard dan deze woorden doen vermoeden. Het vergt meer (voorzichtige) behendigheid dan het afjagen, maar het gaat veel sneller.