Bergamotkruid

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

(Latijnse naam: Monarda)

Onze honingbij kan de rode kleur van deze Monarda didyma niet zien. Onze honingbij ziet in plaats daarvan een gradatie zwart.
Wild bergamotkruid.

Omschrijving en kenmerken

Bergamotkruid is een van oorsprong Noord-Amerikaans (winterhard) plantengeslacht dat uit zo'n 17 verschillende soorten bestaat. Er bestaan zowel vaste- als eenjarige soorten. Vanwege allerlei hybriden en (al dan niet) ondersoorten is het precieze aantal soorten onduidelijk .


Bij al deze soorten is het blad sterk aromatisch, en vooral bij het 'wild bergamotkruid' (Monarda fistulosa) doet de geur denken aan de citrusvrucht bergamot (Citrus bergamia, ook wel Citrus aurantium subsp. bergamia). Uit de schil van die (nog onrijpe) citrusvrucht wordt de bergamotolie gewonnen die onder andere wordt toegepast in earlgreythee. Betreffende bergamotolie heeft dus niets te maken met het hier beschreven bergamotkruid.


De bladeren van het bergamotkruid kunnen echter wel worden gebruikt om er thee van te trekken. De Noord-Amerikaanse Indianen gebruikten het medicinaal (zowel via het drinken van thee als via bladerpapjes op huidinfecties of op kleine wondjes). De bladeren bevatten onder andere thymol dat een antibacteriële werking heeft.


De verschillende soorten bergamotkruid hebben verschillende kleuren bloemen. De honingbij haalt er alleen nectar, en kan dat alleen zonder hulp bij die (onder)soorten (varieteiten) die ondiepe bloemen hebben. Hommels lossen dat op door bij de diepere soorten een gat in de bloembuis te maken. Zo'n gat maakt het later ook voor onze honingbij mogelijk om uit deze diepere bloemen nectar te halen.


Voor zowel Monarde didyma als Monarde fistulosa geldt:


In onderstaand filmpje zie je onze honingbij op het 'wild bergamotkruid' fourageren.

Verwijzingen en bronnen