Celler Rotatie

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Celler Rotatiemethode is een bedrijfsmethode die er op gericht is om elk jaar, met behoud van honingoogst, alle raten te vervangen en jonge volken op te zetten zonder dat daar broed bij mee gaat.

Werkwijze

We gaan uit van productievolken op 2 broedkamers, en (boven een moerrooster) 2 honingkamers.

 • Tot na de voorjaarsdracht wordt het zwermen verhindert middels het doppen breken. De volken worden steeds groter. Varroabestrijdig gebeurt middels de darrenraatmethode.
 • Na de voorjaarsdracht worden de 2 honingkamers geslingerd waarna er 1 terug op het volk wordt gezet (boven een moerrooster).
 • Een dag na het terugplaatsen van die ene geslingerde honingkamer wordt er rook tussen de twee broedbakken geblazen waardoor de jonge bijen uit de bovenste broedbak naar de honingkamer vluchten. Dit lijkt natuurlijk sterk op het jagen uit de korfimkerij!
 • Zodra er zo'n 1,5 kg jonge bijen in de honingkamer zit (wellicht eerst een paar keer daadwerkelijk wegen om dat te leren inschatten) gaat de honingkamer met bijen op een eigen bodem (met voldoende ventilatie en een gesloten vliegopening) en eigen deksel en krijgt (vanuit de teelt in een kooitje) een eigen bevruchte jonge moer. Het toekomstige nieuwe volk krijgt hierbij ook een raam voer en een stuifmeelraam mee. De 2e honingkamer gaat weer terug op het oude volk.
 • Het nieuwe volk wordt verplaatst naar een nieuwe stand waar de vliegopening weer open kan. Dit is het volk dat uiteindelijk zal overwinteren en goede winterbijen moet krijgen. Goede stuifmeel- en nectardracht (en/of voeren) is dus essentieel.
 • Voordat het eerste broed gesloten wordt kan er een oxaalbehandeling worden gegeven als varroabestrijding.
 • Na de laatste dracht wordt aan dit jonge volk de bijen uit het oude volk toegevoegd: deze bijen worden (wederom zonder broed) in een goed geventileerde kast geklopt of geveegd samen met de gekooide oude koningin, en ondergaan een varroabehandeling. Pas vlak voordat de bijen middels de krantenmethode bovenop het jonge volk worden gestort wordt de oude gekooide koningin verwijdert.
 • Het eventueel nog resterende broed uit de oude volken wordt bij elkaar gehangen (bij een gekooide koningin die dus geen etijes meer kanleggen) om later nogmaals te worden afgemolken (conform de voorgaande stap). Die bijen hebben dus ook geen broed meer hoeven te verzorgen en verkeren dus ook in goede conditie en zijn een welkome aanvulling voor het jonge volk.


Samenvatting van de varroabestrijding binnen deze Celler Rotatie methode:

 • darrenraatmethode,
 • behandeling met een varroabestrijdingsmiddel van de net nieuw gemaakte volken, en
 • het niet naar een nieuw volk meenemen van broed.


In onderstaand filmpje (gezien het gebruik van perizine als varroabestrijdingsmiddel al enigszins gedateerd) wordt een variant op de bovengeschetste werkwijze getoond: