Chinese bieslook

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

(Latijnse naam: Allium tuberosum)

Chinese-bieslook-01.jpg

Omschrijving en kenmerken

Chinese bieslook (ook wel knoflookbieslook) is een vaste winterharde plant met bloemstengels die hoger zijn dan de platte bladeren. Bovenaan de bloemstengel zitten er meerdere stervormige bloempjes bij elkaar gegroepeerd, en vormen zo mooie witte schermen. Kenmerkend zijn de groene strepen aan de buitenkant van die bloempjes; vooral goed zichtbaar als de bloempjes nog niet zijn open gegaan.

Een pol Chinese bieslook wordt langzaamaan steeds groter, met steeds meer bloemstengels en bladeren, maar het vermeerdert zich ook vrij gemakkelijk via zaad. In de winter zullen de bovengrondse delen afsterven, om in de herfst vanuit de pol weer opnieuw op te komen.


Chinese bieslook lijkt qua smaak veel op gewone bieslook (Allium schoenoprasum), maar het heeft daarbij een zachte knoflooksmaak. Gebruik de jonge dunne stengels (die dan uiteraard helaas geen bevlogen bloepjes meer zullen leveren). In tegenstelling tot gewone bieslook, kan Chinese bieslook wel worden meegekookt of gestoofd.


De bloempjes van de Chinese bieslook wordt bijna continu door allerlei insekten bevlogen, en vaak zit ook onze honingbij daar bij.


Verwijzingen en bronnen