Darrenraatmethode

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De plaats voor darrenraat in een spaarkast op de posities 2 en 9. Maar, als/zodra de onderbak nagenoeg alleen broed bevat (en nauwelijks tot geen honing of stuifmeel), dan kun je de bouwramen ook helemaal aan de buitenkanten hangen.
Een stapeltje reeds eerder gebruikte bouwramen. Zowel gewone bouwramen als gesegmenteerde. Bovenin is bij het uitsnijden van de darrenraat een klein strookje - aan beide kanten schuin afgesneden - in stand gelaten, om de bijen weer een beginnetje en leidraad te geven.
Een gesegmenteerd bouwraam waarin je de verschillende stadia ziet als gevolg van het wekelijks een ander segment uitsnijden.

De darrenraatmethode is een methode ter bestrijding van varroa.

De varroamijt stapt zo'n 6 tot 12 keer sneller in darrenbroed dan in werksterbroed[1] (een voorkeur die is ontwikkeld in een eeuwenlange interactie met de oospronkelijke gastheer Apis cerana).

Door het regelmatig uitsnijden (of na het koppen uitspoelen) van gesloten darrenraat (in het popstadium dus) kan de hoeveelheid varroa in een volk sterk worden vermindert.

De bijenhouder bevordert de aanzet van darrenraat door het op het juiste moment[2] aanbieden van een bouwraam of een reeds uitgebouwd leeg darrenraam.

Aangezien darrenraat van nature aan de randen van het broednest wordt aangezet kan een bouwraam het beste tussen het stuifmeelraam en het broednest worden geplaatst. Plaatsing in de onderbak verdient de voorkeur; in de bovenbak loop je een grotere kans dat er (ook) honing in wordt opgeslagen. Na plaatsing van een bouwraam is deze meestal in een week opgebouwd, en al belegd met eitjes.


Om de effectiviteit van de darrenraatmethode te verhogen kun je het bouwraam in drie segmenten opdelen:

  • Een week na plaatsing snijd je het 2e en 3e segment weg. Deze bevattend dan dus alleen raat met wellicht wat eitjes. Is dat nog niet het geval dan wacht je een week.
  • Een week na het uitsnijden van het 2e en 3e segment snijd je het 3e segment nog eens weg.
  • Weer een week later snijd je het 1e segment uit, maar alleen als de cellen gesloten zijn. Zijn de cellen nog niet gesloten dan wacht je een week.
  • Een week na het uitsnijden van het eerste segment snijd je het 2e segment uit.
  • Enzovoorts.

Op deze manier blijven er voortdurend cellen voor de varroa beschikbaar om in te stappen, en dit kun je volhouden zo lang de bijen darrenraat blijven bouwen[3] en vullen.


Als de bijen stoppen met bouwen van de darrenraat dan kan dat óf een zwermteken zijn, óf juist simpelweg betekenen dat de periode voor het aanmaken van (veel) darren voorbij is (en dat wellicht zelfs de darrenslacht aanstaande is). In het laatste geval wordt dan geen darrenraat meer aangezet, maar werksterraat, of worden de cellen gevuld met (raat!)honing.

In beide gevallen is dit informatie voor de imker, en dus een argument om darrenraat niet her te gebruiken maar darrenraat telkens opnieuw te laten bouwen.

Veel bijenhouders gooien de uitgesneden gesloten darrenraat weg, maar de darrenpoppen kunnen uitstekend dienen als voedsel voor mens of dier.

Voetnoten

  1. Bijen,maandblad voor imkers. Mei 2002, blz. 139.
  2. In de Lage landen is dat zo tussen eind april en de langste dag (± 21 juni). Bij een klein uit de winter gekomen volkje dat nog volop moet groeien moet je later beginnen dan bij een groter volk. Begin je te snel dan zal het volk niet darrenraat, maar eerst nog "gewoon" werksterraat aanzetten. Na de langste dag wordt er steeds minder darrenraat aangezet.
  3. Als je de darrenraat wilt hergebruiken, en dus moet koppen en spoelen, dan is gebruik van een gesegmenteerd bouwraam niet zo handig.