Griekse korf

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Omschrijving

GriekseKorf01.jpg

Al sinds de oudheid [1][2] gebruiken imkers in Griekenland korven met nauwe onder- en een bredere bovenzijde (dus schuine wanden conform de hedendaagse Top Bar Hive).

In 1682 werden de Griekse korf dankzij Sir George Wheler [3] bekend bij een breder publiek.


De griekse korf is aan de bovenzijde bijendicht is afgedekt met 1,25 inch (=3,175 cm) brede houten latten. Bovenop die latten plaats men ter bescherming nog wel een van stro of riet gemaakte 'hoed'.

De latten zijn (behalve aan de uiteinden die bijendicht op de korf moeten rusten) aan de onderzijde afgerond, en in het midden voorzien van een beetje was, zodat de bijen de lengte-richting van de latten als leidraad nemen bij het bouwen van hun raten. Die raten worden bij de uiteinden van de lat niet aan de schuine wanden van de korf bevestigd, zodat er sprake van losse bouw.

Door het afronden (=weghalen van hout) zijn de latten aan de uiteinden hoger dan in het afgeronden midden.

De binnen- en buitenkant van de korf wordt ingesmeerd met een mengsel van 2 delen verse koeiestront en 1 deel klei.

Het vlieggat wordt zo'n 3 inches (=7,62 cm) boven de bodem gemaakt zodat een eventueel afgebroken stuk raat de toegang niet blokkeert.

Bij het oogsten worden de raten, op een klein stukje na, van de latten afgesneden. Dat kleine stukje gebruiken de bijen (zekerder dan bij alleen het afronden) als leidraad voor hernieuwbouw van de raten.

Het uitbreiden van het aantal volken kan door enkele latten met broed en bijen in een nieuwe korf te hangen.

Deze methoden met toplatten zijn ook reeds 350 jaar voor Christus door Aristoteles beschreven. Het is niet duidelijk of Aristoteles toen ook met een Griekse korf werkte. Er zijn bij opgravingen echter wel keramische potten gevonden (met een hoogte van ± 50 centimeter, en een diameter van ± 40 centimeter), die onderin smal en bovenaan breed waren, en waarin door de oude grieken (ergens tussen 340 en 260 voor Christus) bijen werden gehouden.


Voetnoten

  1. Virginia R. Anderson-Stojanović and J. Ellis Jone. Ancient Beehives from Isthmia. Hesperia 71, blz. 345 - 376 (2002)
  2. Gene Kritsky. The Quest for the Perfect Hive: A History of Innovation in Bee Culture. New York (nog te publiceren in 2010)
  3. Sir George Wheler. A journey into Greece (London 1682)


Navigatie