Honingkamer op het volk

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Honing wordt door onze honingbij van nature boven en achter het broednest opgeslagen (de vliegopening is de voorkant). De meeste bijenkasten betreffen hoogbouw (meerdere kastdelen bovenop elkaar), en daar wordt de honing dus vooral boven het broednest opgeslagen. De honingkamer wordt dan dus bovenop gezet. Bij lengtebouw (zoals bijvoorbeeld Golzkast en Top Bar Hive) wordt de honing vanaf achter geoogst.

Imkers die beslist geen honing uit bebroede raten willen slingeren plaatsen onder de honingkamer een moerrooster. Echter, om een eerste bak met alleen kunstraat goed uitgebouwd te krijgen moet het bijenvolk zeker in het begin een vrije toegang hebben (= geen rooster). Daarna echter niet te lang wachten, maar al na twee dagen het rooster leggen en dan eerst kijken of de moer toch niet al boven zit.

Er zijn ook imkers die geen moerrooster plaatsen en gewoon wachten met oogsten totdat het broednest weer naar beneden is afgezakt. De moer heeft voorkeur voor het leggen van eitjes in maagdelijk raat zodat het risico aanwezig is dat ze bij aanvang wel juist volop de honingkamer in gaat. Dit is echter ook zonder moerrooster te voorkomen door zowel boven als onder het broednest een honingbak aan te bieden.

In geval van koude nachten (in het voorjaar) kan het handig zijn om tussen de broed- en de honingkamer met kunstraat een stuk plastic te doen met een gat er in. Daarmee voorkom je dat de warmte teveel naar boven vliegt. Je dwingt de bijen dan niet om naar boven te gaan,maar de mogelijkheid is er wel. Bij een overschot aan nectar drukken ze dat wel naar boven. Als het s'nachts warmer wordt, kan het gat ook groter.

Zodra de eerste honingkamer met kunstraat is uitgebouwd gaat de volgende veel gemakkelijker. Deze zet je onder de net uitgebouwde bak, en dat doe je zodra de middenraten in de eerst bak een paar cm zijn verzegeld.

Het werken met een honingkamer met reeds uitgebouwde (en waarschijnlijk reeds eens gelingerde en vervolgens door de bijen uitgelikte) raten is gemakkelijker dan met alleen kunstraat. Hier kun je direct een moerrooster onder leggen. Dergelijke uitgebouwde maar nog met honing te vullen ramen worden dus goed door de imker bewaard.