Koninginnenteeltdoppen

Uit Imkerpedia
(Doorverwezen vanaf Koninginnenteeltdopje)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In de handel zijn koninginnenteeltdopjes in kunststof verkrijgbaar (zoals bijvoorbeeld het NICOT-dopje). Hiet een foto van een reeds overgelarfd larfje in een dopje van kunststof.
Handgemaakte dopjes gemaakt met behulp van het vormhoutje dat ook op deze foto is te zien

Een koninginnenteeltdop is een gefabriceerd dopje dat veel lijkt op een speeldopje. Deze doppen worden voor verschillende toepassingen gebruikt:

  • In het kader van koninginnenteelt middels overlarven wordt er door de bijenhouder een 1e-dags-larfje in gedaan waarna het omgekeerd en verticaal in een volkje (starter) wordt geplaatst met als bedoeling dat de bijen (waarvan gezorgd is dat ze zich moerloos voelen) dit dopje en het larfje behandelen als een regulier moerdopje, oftewel er een koningin in gaan maken.
  • In het kader van het oogsten van koninginnengelei gebeurt grotendeels hetzelfde, maar dan niet met de doelstelling om koninginnen te telen, maar om gelei te oogsten.


In de handel zijn kunststoffen koninginnenteeltdopjes verkrijgbaar, maar ze kunnen (m.b.v. een - ook in de handel verkrijgbaar - vormhoutje) ook door de bijenhouder zelf van was worden gemaakt. Hiervoor gebruik je was dat tegen het stollingspunt van ongeveer 60° C. aanzit. De wasdopjes moeten aan de binnenkant 9 mm breed en zo'n 8 tot 10 mm hoog zijn.

Deze wasdopjes kun je dan vervolgens met een druppel hete was op bevestigen aan de constructie waarmee je het dopje omgekeerd en verticaal ergens (starter, pleegvolk, bevruchtingskastje, etc) in kunt hangen.

In de praktijk blijkt dat deze kurkjes heel vast komen te zitten in de ronde gaten waarin ze worden geplaatst, en daar dan dus moeilijk weer - zonder schokken - uit te halen zijn