Stuifmeelval

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Als de klep (zoals op de foto) naar beneden staat, dan kunnen de bijen gewoon via de sleuf de kast in. Anders is het als de klep naar boven staat, in dat geval komen de bijen tussen 2 lagen gaas terecht die ze naar boven moeten passeren. Bij dat passeren wordt het stuifmeel afgestreken en valt dan door het onderste gaas in een opvangbakje.

De haalbijen die stuifmeel verzamelen stoppen het stuifmeel als klompjes in een korfje (aan elke achterpoot één). Als een haalbij onder het stuifmeel zit, dan kan het met de voor- en middelste poten het stuifmeel naar de korfjes aan de achterpoten verplaatsen.

De bijenhouder kan dit stuifmeel oogsten door het plaatsen van een stuifmeelval. De bijen worden hierbij gedwongen om via de val de woning binnen te gaan. De stuifmeelval heeft openingen waar een bij nog maar net door past. Bij het passeren van zo'n nauwe opening zal de bij z'n stuifmeelklompjes verliezen. Deze vallen door gaas waar wel het stuifmeel, maar geen bij, doorheen kan.

Het is zaak om deze stuifmeel zo snel mogelijk te oogsten (liefst dagelijks) en (ter voorkoming van gisting en verschimmeling) te drogen. Hierbij zullen ook eventuele verontreinigingen (zoals pootje en vleugeltjes) worden verwijderd.

Stuifmeel (Perga) kan ook uit de raten worden geoogst met behulp van een stuifmeelstans.

Detail van een kunststof pollenvalBouwtekening(en) van stuifmeelvallen kun je hier vinden.