Vederesdoorn

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

(Latijnse naam: Acer negundo)

Vruchten, en bladeren bestaande uit deelbladeren.
Alle bladeren zijn al gevallen, maar de vruchten zitten nog aan de boom.
De mannelijke bloemen.
Vrouwelijke bloemen.

Omschrijving en kenmerken

De vederesdoorn kan een enkelstammige boom, of een meerstammige struik zijn. Het is in beide gevallen een snelle groeier waarvan in het land van oorsprong (Amerika), evenals bij de suikeresdoorn (Acer saccharum), suiker wordt gewonnen.


In de Lage Landen is de vederesdoorn steeds meer aan het inburgeren. Eerst voornamelijk langs de Rijn en de Waal, maar langzamerhand ook steeds meer in het stedelijk gebied.


De vederesdoorn is bij de tuinliefhebbers bekend vanwege zijn cultivars die mooie bladeren in diverse kleuren hebben. De bladeren van de vederesdoorn bestaan uit drie tot vijf (soms zelfs zeven) deelbladeren die ieder een eigen (kort) steeltje hebben. De jonge takjes zijn ook tamelijk eigenaardig; heel vaak zijn ze geel-groen, glimmend of bedekt met een waslaagje. Door al deze eigenaardigheden is vaak alleen tijdens de vorming van de vruchten goed vast te stellen dat het een soort esdoorn betreft.


Het is een tweehuizige boom met waarvan de mannelijke boom rode bloemen in bundels heeft, en de vrouwelijke boom geelgroene bloemen in trossen. Die bloei is er eerder dan de bladeren, terwijl de vruchten juist nog enige tijd aan de boom blijven hangen nadat de bladeren alweer zijn gevallen.



Pollen informatie

  • Kleur: geel


Verwijzingen en bronnen