Voeren met behulp van een jampotje

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een aantal volkjes in zesramers die gevoerd worden met behulp van een omgekeerd "jampotje" regelrecht op een gat in een dekplankje waaronder nog genoeg loopruimte zit. De stukken piepschuim - met daarop een steen tegen het wegwaaien - dienen ter behoud van warmte.
Een stukje plastic op het gat zodat je het "jampotje" rustig kunt bijvullen, en er geen bijen op de rand van het gat kunnen gaan zitten. Voorafgaand aan het weer terugplaatsen van het inmiddels weer gevulde "jampotje" haal je dat stukje plastic dan snel weer weg.

Als je de bijen grote hoeveelheden suikerwater wilt voeren dan zul je meestal gebruik maken van een voerbak.

Kleinere hoeveelheden (eventueel over een langere periode) kunnen echter ook worden gevoerd met een omgekeerde jampotje (of wat voor pot dan ook) waarbij er in het deksel een paar gaatjes zijn gemaakt. Deze zet je dan omgekeerd op een gat in de dekplank[1].

Uiteraard kun je zo (met grotere potten, met grotere deksels, en met meer gaatjes) ook grotere hoeveelheden voeren.


Op deze "omgekeerde-pot-manier" wordt het suikerwater dichter bij het volk aangeboden dan bij het gebruik van de reguliere voerbakken. Als het in het najaar al behoorlijk koud is dan zullen de bijen de afstand naar het suikerwater in een voerbak niet meer afleggen, maar zullen ze het suikerwater via zo'n omgekeerde pot direct boven het volk nog wel opnemen. Met grotere potten kan je daarom ook nog vrij laat in het jaar inwinteren. Helemaal als je om die potten doeken doet, en het geheel afdekt met een extra kastdeel.


Je kunt de gaatjes in de deksels simpelweg maken door het deksel op een blokje hout te leggen, en er dan met een hamer en een spijker de gaatjes in te slaan. Die gaatjes krijgen dan wel een (scherpe) braam naar de ene, of naar de andere kant. Hierbij gelden de volgende helaas tegengestelde overwegingen:

  • Braam richting de bijen zouden de bijen kunnen beschadigen
  • Braam richting het suikerwater heeft als gevolg dat er in het potje een plasje suikerwater blijft staan wat kan gaan gisten en het roesten van het dekseltje versneld[2].


In onderstaand filmpje zijn de bijen duidelijk druk met het suikerwater bezig.

Voetnoten

  1. Zorg daarbij voor voldoende afstand - bijvoorbeeld de bijenafstand - tussen de toplatten en het deksel zodat de bijen gemakkelijk onder de gehele deksel kunnen komen.
  2. Als je regelmatig ververst, en een lege niet meer gebruikte pot direct verwijderd, dan heb je deze nadelen niet.