Zone met capensis-scutellata-hybriden

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In het zuiden van Afrika ligt tussen het gebied van de Apis mellifera capensis (aan de kust van Zuid-Afrika) en het gebied van de Apis mellifera scutellata (centraal afrika tot aan het noorden van Zuid Afrika) een paar honderd kilometer brede zone met capansis-scutellata-hybriden.


Zowel de capensis als de scutellata zijn invasieve Apis-mellifera ondersoorten[1], die dus andere ondersoorten wegdrukken:

  • capensis-complex-werksters kunnen parasiteren op volken van andere ondersoorten waardoor deze ten gronde gaan, en
  • de scutellata heeft bijvoorbeeld in Zuid-Amerika (via de killer bee) laten zien hoe zij andere ondersoorten kan wegduwen (door overproductie van darren, door veel broed - leidende tot veel zwermen, en door snel ontwikkelende jonge koninginnen die dus eerder uitlopen dan koninginnen met een lager - of geen - scutellata gehalte).


Het lukt echter geen van beide soorten om, voorbij deze zone met capansis-scutellata-hybriden, in het gebied van de ander op te rukken.


Volgens sommigen[2] is dit te danken aan natuurlijke barrières, te weten de woestijngebieden en gebergten van de Karoo, maar volgens anderen vloeit het voort uit het invasieve karakter van beide soorten waarbij de volgende mechanismen een rol spelen[3]:

  • Sperma preferentie.
  • In het noorden van de zone is er een invasief selectiemechanisme ten faveure van de scutellata, er is hierdoor een trek van (genetisch materiaal van) scutellata naar het zuiden.
  • In het zuiden van de zone is er een invasief selectiemechanisme ten faveure van de capensis, er is hierdoor een trek van (genetisch maeriaal van) capensis naar het noorden.
  • Vanuit het zuiden naar het noorden wordt het gehalte aan genetisch materiaal gebaseerd op "gewone" capensis werksters steeds lager, waardoor de parasiterende effecten van de in de volken aanwezige capensis-complex-werksters steeds meer tot uiting kunnen komen en uiteindelijk zelfs zo ver dat de betreffende volken ten gronde gaan.


Voetnoten

  1. Binnen Imkerpedia onderscheiden we soorten, ondersoorten (rassen), stammen en lijnen.
  2. H.R.Hepburn, R.M.Crewe. Portrait of the Cape honeybee, Apis mellifera capensis. Apidologie (1991) 22, 567-580.
  3. M.Beekman, M.H.Allsopp, T.C. Wossler and B.P. Oldroyd. Factors affecting the dynamics of the honeybee (Apis mellifera) hybrid zone of South Africa. Nature Publishing Group, Heredity (2007), 1–6