Zwermverhindering

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De meeste imkers proberen het natuurzwermen te voorkomen. Voor het oogsten van honing, en voor het overwinteren, zijn volken nodig die daarvoor groot genoeg zijn. Het toestaan van vertrekkende natuurzwermen staat daar haaks op.

Bijen gaan zwermen om aan volksvermeerdering te doen, maar er zijn omstandigheden die er voor zorgen dat een volk sneller, of trager, of geheel niet gaat zwermen.

Als een volk krap komt te zitten dan zal het eerder gaan zwermen. Het geven van extra ruimte vertraagd dan dus juist de zwermlust.

een stukje moerrooster voor het vlieggat - ter voorkoming van het zwermen - mag hooguit een tijdelijke noodmaatregel zijn.

De koningin scheidt voortdurend een feromoon (koninginnenstof) af die er voor zorgt dat het volk weet dat er een koningin is. Als een volk heel erg groot wordt dan is er per bij minder koninginnenstof. Hierdoor gaan deze over tot het aanzetten van moerdoppen. Door het geregeld afnemen van broed kan het zwermen dus ook worden vertraagd. Het betreffende broed kan dan bijvoorbeeld bij een klein volk worden geplaatst, of doorgaan als zelfstandige broedaflegger.


Het natuurzwermen gaat pas definitief door als er ook een koningin van de partij is. Imkers zorgen er daarom soms ook wel voor dat de koningin (tijdelijk) niet mee kan. Voorbeelden:


Andere manieren om geen natuurzwermen kwijt te raken:


Filmpje

In onderstaand filmpje zie je een stukje moerrooster voor een kast (een zesramer van EPS). De avond er voor waren er onverwachts tuters en kwakers te horen, maar was het te laat (te donker) om nog doppen te breken. De volgende ochtend vroeg konden er ook geen doppen worden gebroken, dus zou dat pas de volgende avond kunnen. Om te voorkomen dat er overdag een zwerm zou vertrekken werd het stukje moerrooster geplaatst. Op het filmpje zie je dat de zwerm inderdaad niet (zonder moer) heeft kunnen vertrekken en weer is teruggeslagen op de kast.

(In de aan/uit te zetten ondertiteling wordt een nadere toelichting gegeven.)