13e dag: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k
k
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Er van uitgaande dat er in een volk [[brias]] aanwezig is zal het maximaal 13 dagen duren voordat er in een moerloos geworden volk weer (een) jonge koningin(en) wordt geboren.
+
Door verschillende imkerhandelingen (zoals bijvoorbeeld het maken van een [[kunstzwerm]], het maken van een [[broedaflegger]], of door het per ongeluk pletten van de koningin) kan een bijenvolk ineens zonder koningin komen te zitten.
  
 +
Er van uitgaande dat er in dat bijenvolk [[brias]] aanwezig is zal het maximaal 13 dagen duren voordat er in een aldus [[moerloos]] geworden volk weer (een) jonge koningin(en) wordt geboren.
  
Met nadruk maximaal 13 dagen, want [[redcellen]] worden op larfjes aangezet, niet op de eitjes. Hierdoor duurt het 'maar' maximaal 13 dagen voordat er een nieuwe koningin is - 6 dagen larve plus 7 dagen pop.
+
Met nadruk maximaal 13 dagen, want de zogenoemde [[redcellen]] worden bij voorkeur op 1e-dags-larfjes aangezet, niet op eitjes. Hierdoor duurt het 'maar' maximaal 13<ref>13 = 6 dagen [[larve]] plus 7 dagen [[pop]].</ref> dagen voordat er een nieuwe koningin is.
  
Dit kan korter zijn dan 13 dagen omdat er ook redcellen kunnen worden aangezet op larfjes die al 3 dagen oud zijn<ref>Met name [[broedaflegger]]s hebben nog wel eens "haast", en maken dan (ook) redcellen maken op oudere larven.</ref> (het schijnt zelfs wel eens voor te komen dat er redcellen worden aangezet op 4-daags larfjes, maar waarschijnlijk gebeurt dit alleen als het volk niet de beschikking heeft over jongere larfjes).
+
Echter, als er in het moerloos geworden volk alleen [[eitjes]] zijn, dan dan kan het ook tot maximaal 3 dagen langer duren. Dit komt natuurlijk maar zelden voor.
  
 +
De periode kan ook korter zijn dan 13 dagen omdat er ook redcellen kunnen worden aangezet op larfjes die al 3 dagen oud zijn<ref>Met name [[broedaflegger]]s hebben nog wel eens "haast", en maken dan (ook) redcellen op oudere larven.</ref> (het schijnt zelfs wel eens voor te komen dat er redcellen worden aangezet op 4-daags larfjes, maar waarschijnlijk gebeurt dit alleen als het volk niet de beschikking heeft over jongere larfjes).
 +
 +
Om de preciese timing te weten kan het handig zijn om tussentijds aan [[dopverjonging]] te doen.
  
 
Let wel: Als het volk 's ochtends moerloos wordt gemaakt dan geldt diezelfde dag nog als dag 1. Als het volk 's avonds moerloos wordt gemaakt, dan geldt pas de volgende dag als dag 1.
 
Let wel: Als het volk 's ochtends moerloos wordt gemaakt dan geldt diezelfde dag nog als dag 1. Als het volk 's avonds moerloos wordt gemaakt, dan geldt pas de volgende dag als dag 1.
 
 
Maximaal 13 dagen dus '''als er brias aanwezig is.''' In de uitzonderlijke situatie dat er in het moerloos geworden volk alleen eitjes aanwezig zijn dan kan het toch langer duren. Immers, de eitjes moeten dan eerst nog larve worden. Die tijd komt er bovenop.
 
 
  
 
==Voetnoten==
 
==Voetnoten==
 
<references />
 
<references />

Huidige versie van 11 okt 2017 om 22:15

Door verschillende imkerhandelingen (zoals bijvoorbeeld het maken van een kunstzwerm, het maken van een broedaflegger, of door het per ongeluk pletten van de koningin) kan een bijenvolk ineens zonder koningin komen te zitten.

Er van uitgaande dat er in dat bijenvolk brias aanwezig is zal het maximaal 13 dagen duren voordat er in een aldus moerloos geworden volk weer (een) jonge koningin(en) wordt geboren.

Met nadruk maximaal 13 dagen, want de zogenoemde redcellen worden bij voorkeur op 1e-dags-larfjes aangezet, niet op eitjes. Hierdoor duurt het 'maar' maximaal 13[1] dagen voordat er een nieuwe koningin is.

Echter, als er in het moerloos geworden volk alleen eitjes zijn, dan dan kan het ook tot maximaal 3 dagen langer duren. Dit komt natuurlijk maar zelden voor.

De periode kan ook korter zijn dan 13 dagen omdat er ook redcellen kunnen worden aangezet op larfjes die al 3 dagen oud zijn[2] (het schijnt zelfs wel eens voor te komen dat er redcellen worden aangezet op 4-daags larfjes, maar waarschijnlijk gebeurt dit alleen als het volk niet de beschikking heeft over jongere larfjes).

Om de preciese timing te weten kan het handig zijn om tussentijds aan dopverjonging te doen.

Let wel: Als het volk 's ochtends moerloos wordt gemaakt dan geldt diezelfde dag nog als dag 1. Als het volk 's avonds moerloos wordt gemaakt, dan geldt pas de volgende dag als dag 1.

Voetnoten

  1. 13 = 6 dagen larve plus 7 dagen pop.
  2. Met name broedafleggers hebben nog wel eens "haast", en maken dan (ook) redcellen op oudere larven.