13e dag

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 11 okt 2017 om 21:15
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Door verschillende imkerhandelingen (zoals bijvoorbeeld het maken van een kunstzwerm, het maken van een broedaflegger, of door het per ongeluk pletten van de koningin) kan een bijenvolk ineens zonder koningin komen te zitten.

Er van uitgaande dat er in dat bijenvolk brias aanwezig is zal het maximaal 13 dagen duren voordat er in een aldus moerloos geworden volk weer (een) jonge koningin(en) wordt geboren.

Met nadruk maximaal 13 dagen, want de zogenoemde redcellen worden bij voorkeur op 1e-dags-larfjes aangezet, niet op eitjes. Hierdoor duurt het 'maar' maximaal 13[1] dagen voordat er een nieuwe koningin is.

Echter, als er in het moerloos geworden volk alleen eitjes zijn, dan dan kan het ook tot maximaal 3 dagen langer duren. Dit komt natuurlijk maar zelden voor.

De periode kan ook korter zijn dan 13 dagen omdat er ook redcellen kunnen worden aangezet op larfjes die al 3 dagen oud zijn[2] (het schijnt zelfs wel eens voor te komen dat er redcellen worden aangezet op 4-daags larfjes, maar waarschijnlijk gebeurt dit alleen als het volk niet de beschikking heeft over jongere larfjes).

Om de preciese timing te weten kan het handig zijn om tussentijds aan dopverjonging te doen.

Let wel: Als het volk 's ochtends moerloos wordt gemaakt dan geldt diezelfde dag nog als dag 1. Als het volk 's avonds moerloos wordt gemaakt, dan geldt pas de volgende dag als dag 1.

Voetnoten

  1. 13 = 6 dagen larve plus 7 dagen pop.
  2. Met name broedafleggers hebben nog wel eens "haast", en maken dan (ook) redcellen op oudere larven.