Afstandsstrip

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Afstandsstrip.JPG
Een afstandsstrip (ook wel afstandsreep, bledden of kamijzer) zorgt er voor dat de raampjes in een bijenkast op de juist afstand van elkaar worden gehouden. De natuurlijke hart op hart afstand is 3,5 centimeter, maar in Nederland wordt vaak een iets grotere raatafstand genomen (een Top Bar Hive heeft alleen bovenlatjes die dan dus ook ongeveer 3,5 centimeter breed zijn).


Die juiste afstand kan ook worden verkregen door een plaatselijke verbreding van de raampjes (zoals bijvoorbeeld bij de Hoffmannramen). Die verbredingen van de verschillende raampjes raken elkaar dan en zorgen aldus voor de juist afstand. Dergelijke verbredingen worden door de bijen vaak wel aan elkaar gekit. Het onderlinge raakvlak van die verbredingen kan dus het beste minimaal zijn.


Bovengenoemde verbredingen zijn ook weer als los systeem toe te passen:

  • Bijvoorbeeld de Erlanger afstandsstukjes die je apart op de ramen monteert, en
  • onderstaand nog weer een andere oplossing (waar je links en rechts van de rode streep de voor en achterkant van een raam ziet; in de kast zullen die tegen elkaar komen; de linker is puntig om het raakvlak - en dus het vastkitten - te minimaliseren, bovendien zuller er hierdoor minder bijen worden geplet).
Hoffadap.jpg

Al met al zijn er veel verschillende oplossingen die hier niet allemaal naar voren worden gebracht.