Al dan niet hergebruik van darrenraat

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

Vanzelfspreken is de aanwezigheid van (veel) darren van belang voor de koninginnenteelt. Immers, darren zijn onmisbaar voor het verkrijgen van nieuwe "bevruchte" koninginnen.

Om verschillende andere redenen[1] dan de koninginnenteelt wordt er echter ook/toch veel darrenbroed uit de volken gehaald voordat de darren gezond en wel kunnen uitlopen.

Om het bouwraam vervolgens te kunnen hergebruiken is simpelweg het uitsnijden van het darrenbroed het gemakkelijkst, maar er zijn ook imkers die de darrenraat legen, met behoud van de raat[2].

Bij de beslissing tot het al dan niet compleet laten herbouwen van darrenraat, zijn de volgende overwegingen van belang:

  • De bouw van raat kost het volk energie dat ten koste gaat van de honingoogst.
  • De was van eenmalig bebroede darrenraat is van een hoge kwaliteit (bijna zoals die van zegelwas, en is dus een optimale grondstof voor de productie van kunstraat.
  • Afnemende bouwdrift is een indicatie voor toenemende zwermdrift. Terugplaatsen van al uitgebouwde darrenraat gaat ten koste van deze bron van informatie.
  • De mogelijkheid tot het uitbouwen van darrenraat zorgt ervoor dat de bijen minder de neiging hebben om ook elders (op het kunstraat) darrencellen te willen aanzetten.
    • Waarschijnlijk gaat dit echter nog veel meer op voor de mate van aanwezigheid van darren in het volk (hoe meer aanwezige darren hoe minder nieuwe aanzet van darrenraat).

Voetnoten

  1. Zoals bijvoorbeeld de toepassing van de darrenraatmethode.
  2. Hiertoe haalt de imker eerst de wasdekseltjes van het het darrenbroed af (het zogeheten koppen) om vervolgens de restanten van de darrenpoppen onder een waterstraal uit de raat te spoelen.