Angelapparaat: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het [[angelapparaat in het achterlijf van de bij.]]')
 
Regel 1: Regel 1:
[[image:Angelapparaat.JPG|thumb|400px|right|Het [[angelapparaat]] in het achterlijf van de bij.]]
+
[[image:Angelapparaat.JPG|thumb|400px|right|Het angelapparaat in het achterlijf van de bij.]]
 +
De functie van het angelapparaat is groter dan alleen het produceren, en bij een [[bijensteek]] naar buiten pompen, van [[bijengif]]. Het produceert ook geuren die een rol spelen bij de onderlinge communicatie tussen de bijen (met name de [[wachtbijen]]) die het volk verdedigen.
 +
 
 +
 
 +
Het bijengif wordt geproduceerd in de slangvormige gevorkte klier, wordt opgeslagen in de gifblaas, en wordt bij een [[bijensteek]] via de driedelinge angel (de gifschacht afgelijnd door 2 lancetten met weerhaken) naar buiten gepompt. De door de alkalische gifklier (Dufour klier) geproduceerde bijdrage aan het bijengif dient tevens als glijsubstantie voor het steekapparaat. Het borstelmembraam (ook wel styletbol) en de Koschewnikow-klier dragen ook bij aan het bijengif, maar ook aan de alarmferomonen<ref>De door de angelklieren geproduceerde alarmferomonen zijn zo'n 20 tot 70 maal krachtiger dan de door de kaakklieren geproduceerde feromonen</ref>.
 +
 
 +
 
 +
In het borstelmembraan worden de stoffen uit de verschillende klieren, afhankelijk van het doel, in verschillende verhoudingen gemixt<ref>Er zijn meer dan 40 verschillende componenten in deze mixen geïdentificeerd</ref>. Hierdoor kan het angelapparaat naast bijengif ook verschillende geuren produceren met ieder een eigen boodschap (zoals 'alarm', 'kom helpen' of 'ga steken), en zo kunnen er na een bijensteek ter plekke ook specifieke alarmgeuren vrij komen (met de boodschap 'híer moet je steken').
 +
 
 +
 
 +
Onderstaand verschillende gedragingen van bijen na blootstelling aan verschillende verhoudingen tussen extracten uit de verschillende klieren<ref>Yaacov Lensky en Pierre Cassier. De alarmferomonen van honingbijen (vertaald door Els Voorbij). [[Maandbladen voor bijenteelt sinds 1898|Bijen]], juli/augustus 2004</ref>:
 +
* Alarmering, indien angelschede > borstelmembraan > gifklieren en gifblaas.
 +
* Rekrutering, indien borstelmembraan > angelschede > gifklieren en gifblaas.
 +
* Steken, indien borstelmernbraan > angelschede> Koschewnikow-klieren > gifblaas.
 +
 
 +
 
 +
==Voetnoten==
 +
<references />

Versie van 9 dec 2010 om 19:57

Bestand:Angelapparaat.JPG
Het angelapparaat in het achterlijf van de bij.

De functie van het angelapparaat is groter dan alleen het produceren, en bij een bijensteek naar buiten pompen, van bijengif. Het produceert ook geuren die een rol spelen bij de onderlinge communicatie tussen de bijen (met name de wachtbijen) die het volk verdedigen.


Het bijengif wordt geproduceerd in de slangvormige gevorkte klier, wordt opgeslagen in de gifblaas, en wordt bij een bijensteek via de driedelinge angel (de gifschacht afgelijnd door 2 lancetten met weerhaken) naar buiten gepompt. De door de alkalische gifklier (Dufour klier) geproduceerde bijdrage aan het bijengif dient tevens als glijsubstantie voor het steekapparaat. Het borstelmembraam (ook wel styletbol) en de Koschewnikow-klier dragen ook bij aan het bijengif, maar ook aan de alarmferomonen[1].


In het borstelmembraan worden de stoffen uit de verschillende klieren, afhankelijk van het doel, in verschillende verhoudingen gemixt[2]. Hierdoor kan het angelapparaat naast bijengif ook verschillende geuren produceren met ieder een eigen boodschap (zoals 'alarm', 'kom helpen' of 'ga steken), en zo kunnen er na een bijensteek ter plekke ook specifieke alarmgeuren vrij komen (met de boodschap 'híer moet je steken').


Onderstaand verschillende gedragingen van bijen na blootstelling aan verschillende verhoudingen tussen extracten uit de verschillende klieren[3]:

  • Alarmering, indien angelschede > borstelmembraan > gifklieren en gifblaas.
  • Rekrutering, indien borstelmembraan > angelschede > gifklieren en gifblaas.
  • Steken, indien borstelmernbraan > angelschede> Koschewnikow-klieren > gifblaas.


Voetnoten

  1. De door de angelklieren geproduceerde alarmferomonen zijn zo'n 20 tot 70 maal krachtiger dan de door de kaakklieren geproduceerde feromonen
  2. Er zijn meer dan 40 verschillende componenten in deze mixen geïdentificeerd
  3. Yaacov Lensky en Pierre Cassier. De alarmferomonen van honingbijen (vertaald door Els Voorbij). Bijen, juli/augustus 2004