Angelapparaat: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 3: Regel 3:
  
  
Het bijengif wordt geproduceerd in de slangvormige gevorkte klier, wordt opgeslagen in de gifblaas, en wordt bij een [[bijensteek]] via de driedelinge angel (de gifschacht afgelijnd door 2 lancetten met weerhaken) naar buiten gepompt. De door de alkalische gifklier (Dufour klier) geproduceerde bijdrage aan het bijengif dient tevens als glijsubstantie voor het steekapparaat. Het borstelmembraam (ook wel styletbol) en de Koschewnikow-klier dragen ook bij aan het bijengif, maar ook aan de [[feromonen|alarmferomonen]]<ref>De door de angelklieren geproduceerde alarmferomonen zijn zo'n 20 tot 70 maal krachtiger dan de door de kaakklieren geproduceerde feromonen</ref>.
+
Het bijengif wordt geproduceerd in de slangvormige gevorkte klier, wordt opgeslagen in de gifblaas, en wordt bij een [[bijensteek]] via de driedelinge angel (de gifschacht afgelijnd door 2 lancetten met weerhaken) naar buiten gepompt. De door de alkalische gifklier ([[Dufour klier]]) geproduceerde bijdrage aan het bijengif dient tevens als glijsubstantie voor het steekapparaat. Het borstelmembraam (ook wel styletbol) en de [[Koschewnikow klier]] dragen ook bij aan het bijengif, maar ook aan de [[alarmferomonen]]<ref>De door de angelklieren geproduceerde alarmferomonen zijn zo'n 20 tot 70 maal krachtiger dan de door de kaakklieren geproduceerde feromonen</ref>.
  
  

Versie van 21 dec 2011 om 16:07

Bestand:Angelapparaat.JPG
Het angelapparaat in het achterlijf van de bij.

De functie van het angelapparaat is groter dan alleen het produceren en het bij een bijensteek naar buiten pompen van bijengif. Het produceert ook geuren die een rol spelen bij de onderlinge communicatie tussen de bijen die het volk verdedigen (dus met name de wachtbijen, maar deze kunnen via deze geuren bijvoorbeeld ook andere bijen rekruteren die daarna deze communicatiegeuren ook zullen gaan toepassen).


Het bijengif wordt geproduceerd in de slangvormige gevorkte klier, wordt opgeslagen in de gifblaas, en wordt bij een bijensteek via de driedelinge angel (de gifschacht afgelijnd door 2 lancetten met weerhaken) naar buiten gepompt. De door de alkalische gifklier (Dufour klier) geproduceerde bijdrage aan het bijengif dient tevens als glijsubstantie voor het steekapparaat. Het borstelmembraam (ook wel styletbol) en de Koschewnikow klier dragen ook bij aan het bijengif, maar ook aan de alarmferomonen[1].


In het borstelmembraan worden de stoffen uit de verschillende klieren, afhankelijk van het doel, in verschillende verhoudingen gemixt[2]. Hierdoor kan het angelapparaat naast bijengif ook verschillende geuren produceren met ieder een eigen boodschap (zoals 'alarm', 'kom helpen' of 'ga steken), en zo kunnen er na een bijensteek ter plekke ook specifieke alarmgeuren vrij komen (met de boodschap 'híer moet je steken').


Onderstaand verschillende gedragingen van bijen na blootstelling aan verschillende verhoudingen tussen extracten uit de verschillende klieren[3]:

  • indien angelschede > borstelmembraan > gifklieren en gifblaas, dan: alarmering,
  • indien borstelmembraan > angelschede > gifklieren en gifblaas, dan: rekrutering, en
  • indien borstelmemnbraan > angelschede> Koschewnikow-klieren > gifblaas, dan: steken.


Voetnoten

  1. De door de angelklieren geproduceerde alarmferomonen zijn zo'n 20 tot 70 maal krachtiger dan de door de kaakklieren geproduceerde feromonen
  2. Er zijn meer dan 40 verschillende componenten in deze mixen geïdentificeerd
  3. Yaacov Lensky en Pierre Cassier. De alarmferomonen van honingbijen (vertaald door Els Voorbij). Bijen, juli/augustus 2004