Banmasker

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een banmasker op een korf.

Een banmasker is een masker dat voor de vliegopening van een korf wordt aangebracht. Het gebruik van een banmasker is een gebruik uit de oude korfimkerij. Het banmasker zou aan het bijenvolk een bescherming bieden tegen bijendieven, honingjagers, onweer, en andere bedreigingen.

Een korf met een banmasker wordt ook wel een bankorf genoemd.

Een banmasker zou ook bescherming bieden tegen de invloeden van kwade geesten. In het bijenvolk zouden de zielen van de voorvaderen van de imker huizen. Kwade geesten zouden proberen toegang te krijgen tot de korf om deze kwaad te doen. Een afschrikwekkend masker moet deze geesten weren uit de korf en zo het bijenvolk en de zielen van de voorouders beschermen.

Het gezicht van het banmasker heeft daartoe een “boze blik” en heeft een starre , dreigende uitdrukking.


Meer bijgeloof:

Als iemand zijn laatste adem uitblaast, betekent zulks, dat zijn ziel van hem weg vliegt. De ziel werd in het algemeen gezien als een bij. De ziel van de dode vertoont zich vaak in de droom aan de nog levende dierbaren en zij doet dat in de gedaante van een bij.

Ook de ziel van een nog levende mens kan hem in zijn slaap verlaten en zich in de droom vertonen aan anderen, om vervolgens weer terug te keren. Wordt de ziel het terugkeren verhinderd, dan heeft die persoon zijn laatste adem, dat is zijn ziel, uitgeblazen. De bij vliegt definitief van hem weg en keert niet terug.

Het "aanzeggen" van de dood van een huisvader aan zijn bijen (of dus eigenlijk aan de voorvaderen) komt al voor in een oud Grieks gedichtje uit de 5e eeuw voor Christus. Het "aanzeggen" is een bede aan de voorvaderen de ziel van de gestorvene te komen halen en haar op te nemen in haar beschermende woning. Daar is ook de honing, die als voedsel dient voor de gestorven ziel.

De relatie tussen bijen en gestorvenen komt ook tot uitdrukking in de primitieve angstgevoelens die rond bijen kunnen optreden: een zwerm bij een hoeve voorspelt de dood van de huisvader en is daardoor zeer bedreigend. Ook een bij die het huis binnenkomt, kan een spoedige dode voorspellen: een voorvader komt een ziel ophalen