Bevruchtingsvolkje

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Introductie

Een bevruchtingsvolkje is een klein volkje om van daaruit een jonge koningin te laten bevruchten (of beter gezegd te laten paren).

Door het gebruik van bevruchtingsvolkjes kunnen er met minder bijen meer koninginnen worden bevrucht, en een eventuele niet bevruchte koningin heeft nu alleen consequenties voor een klein aantal bijen.

De aldus bevruchte jonge koninginnen worden dan later in de grotere volken ingevoerd.

Een bevruchtingsvolkje wordt als volgt gemaakt

  • Een bevruchtingskastje wordt klaargemaakt met voldoende suikerdeeg als voer voor een paar dagen (als het volkje naar een bevruchtingsstation gaat dan voldoende voer voor 3 weken). Het plakkerige suikerdeeg wordt enigzins afgedekt met een stukje plastic of wat houtjes om te voorkomen dat de bijen er niet meer uit kunnen komen.
  • in het bevruchtingskastje wordt vervolgens een gelimiteerd aantal (bijvoorbeeld een soeplepel) jonge bijen gedaan. In onderstaand filmpje wordt aldus een Kirchainer Klein bevruchtingskastje gevuld met bijen.

<VideoFlv>/movies/Vullen-Kirchainer-Klein.flv</VideoFlv>

  • na een paar uur (als die bijen zich hopeloos moerloos voelen) kan daar dan redelijk veilig een jonge koningin vanuit de koninginnenteelt aan worden toegevoegd.
  • hierna moet je het bevruchtingsvolkje laten harmoniseren. Deze volkjes kunnen gedurende die tijd behoorlijk luiddruchtig zijn. Om het suikerdeeg goed te verwerken hebben de bijen water nodig, daartoe moet er 2 x per dag een spuitje water in het afgesloten volkje worden gespoten.
  • Bij aanvang van de 2e nacht (als het al tamelijk schemerig is) kan het volkje al buiten worden gezet en geopend. Er komen dan direct bijen naar buiten, maar deze vliegen dan niet meer weg. De luiddruchtigheid neemt direct af, en al gauw gaan ze weer naar binnen. De volgende dag hoef je dan het volkje niet meer te verstoren. Al vanaf vroeg kunnen de bijen zich geleidelijk op de nieuwe plek kunnen gaan oriënteren.
  • Let op: nadat de jonge koningin heeft gepaard kan deze niet al te lang meer in zo'n bevruchtingsvolkje blijven. Omdat het daar niet genoeg eitjes kan leggen loop je het risico dat de jonge koningin ook al weer vlot van de leg gaat, en/of met het volk wegzwermt.


Jonge bijen in een bevruchtingsvolkje. Waarom jonge bijen?

  • jonge bijen accepteren gemakkelijker een andere/nieuwe koningin
  • jonge bijen hebben nog een langer leven voor zich zodat de populatie in het kleine volkje gemakkelijker op peil blijft
  • jonge bijen zijn geschikter om de eitje van de (hopelijk) bevruchte koningin te verzorgen.

Jonge bijen. Hoe kom ik daaraan?

  • je haalt deze jonge bijen uit een groter volk op een mooie dag als de meeste haalbijen (die ouder zijn) van huis zijn, en
  • je veegt de jonge bijen van de honingraten en/of vanaf het broed, en
  • jonge bijen kunnen nog niet zo goed vliegen; als je de bijen in een ton of iets dergelijks veegt, dan kun je de resterende oudere bijen gewoon laten afvliegen; de jonge bijen kunnen wel klimmen, dus af en toe moet je de ton even schudden om de bijen binnen te houden.

In de herhaling

Na afname van een bevruchte koningin kan het bevruchtingsvolkje in de herhaling: 9 dagen na de afname van de koningin verwijder je de redcellen en voer je met behulp van een invoerkooitje wederom een koningin vanuit de koninginnenteelt in.