Bijenbrood

Uit Imkerpedia
Versie door Gerard B.W. Vos (overleg | bijdragen) op 28 jan 2021 om 14:06
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De bijen verzamelen stuifmeel in stuifmeelklompjes en het niet direct geconsumeerde stuifmeel slaan ze in cellen op (dit kan soms om hele ramen met alleen stuifmeel gaan).

Het is goed om te realiseren dat dit in feite gaat om stuifmeel dat (om een stuifmeelklompje te verkrijgen) nat is gemaakt met nectar (waarin dus ook goede bacteriën zitten).

Het aldus "vochtige" stuifmeel ondergaat daarbij een gisting waardoor in zo'n 2 weken tijd het zogeheten bijenbrood ontstaat.

Waarschijnlijk zijn bij deze gisting vooral de 'goede bacteriën' betrokken[1].

In dit bijenbrood neemt de verteerbaarheid toe en blijft de voedingswaarde van het stuifmeel langer in stand dan bij los stuifmeel.

Het bijenbrood wordt door jonge bijen gegeten om de vetlichaampjes en de voedersapklieren op te bouwen en het eiwitvetlichaam.

Als er een tekort aan bijenbrood ontstaat kunnen de voedsterbijen ongeveer één week interen op hun vetlichaampjes. Daarna worden eitjes en jonge larve gekannibaliseerd om de koningin en het overige broed van eiwit te kunnen voorzien.

Gemengd met eigen enzymen worden de verzamelde pollen gefermenteerd en ontstaat melkzuur. De houdbaarheid van bijenbrood is dan ook veel beter dan vers stuifmeel door inverteren van suikers.

Fermentatie maakt pollen geschikt voor voeding van de larven.

Na verwerking worden pollen in de cel met propolis en honing afgedekt en geeft een doffe weerschijn. Een pollen raampje die er uitziet met een glans-laag moet de imker waarschuwen! Zwerm in aantocht!!!

Meer dan 10 aminozuren zijn in bijenbrood gevonden (de Groot 1953).

Zuurgraad( net als bij honing) zorgt voor conservering en remming van schimmels. Pollen verliezen hun kiemkracht in perga.

Samenstelling van Perga.

Water 20-30 g

Proteïnen en aminozuren 10-40 g

Vetten 1-10 g

Voedingsvezels 0,3-20 g

Suikers 13-55 g

Kalium 400-2000 mg

Vitamines C,B,E,H,P 5-20 g

Foliumzuur 0,3-1 mg

Flavonoïden 40-2500 mg

Enzymen, en nog veel meer.

Het oogsten van Perga kan mbv een “pollenlifter”, “pollenheber”, “pollenpicker” of “stuifmeelstans”.

Wat we uit de apitherapiepraktijk en literatuur weten is dat bijenbrood minder allergische reacties en spijsverteringsproblemen lijkt te veroorzaken dan het consumeren van bijenpollen.


Voetnoten

  1. Alejandra Vásquez, Tobias Olofsson. The honey crop – the Holy Grail when antibiotics fail? Microbiology today, november 2011.