Bijenruimte: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 5: Regel 5:
  
  
''[[Langstroth]] ontdekte, als hij de afstand tussen de dekplank en de bovenzijde van de raampjes liet zakken tot 3/8e inch, dat dan de ruimte vrij bleef van propolis of braamraat; voor ons rest de vraag hoe de inch van Langstroth om te rekenen naar onze cm.:  3/8e  inch in Greenwich rond 1850 was ong.9mm.Omgerekend is dan de bijenruimte, d.i. de ruimte tussen raampjes en alle overige onderdelen van de kast, waarbinnen niet met propolis wordt gekit of niet met braamraat wordt opgevuld, gemiddeld 8 mm. bedraagt met een speling van ruim 1 1/2 mm.naar beide kanten. Grofweg betekent dat, dat de bijenruimte 6.5 - 9.5 mm. bedraagt.''
+
''[[Langstroth]] ontdekte, als hij de afstand tussen de dekplank en de bovenzijde van de raampjes liet zakken tot 3/8e inch, dat dan de ruimte vrij bleef van [[propolis]] of [[braamraat]]; voor ons rest de vraag hoe de inch van Langstroth om te rekenen naar onze cm.:  3/8e  inch in Greenwich rond 1850 was ong.9mm.Omgerekend is dan de bijenruimte, d.i. de ruimte tussen raampjes en alle overige onderdelen van de kast, waarbinnen niet met propolis wordt gekit of niet met braamraat wordt opgevuld, gemiddeld 8 mm. bedraagt met een speling van ruim 1 1/2 mm.naar beide kanten. Grofweg betekent dat, dat de bijenruimte 6.5 - 9.5 mm. bedraagt.''

Versie van 6 nov 2009 om 13:55

Bijenruimte1.jpg

De bijenruimte is een ontdekking van de Amerikaan Langstroth. Hij ontdekte dat na verloop van tijd iedere ruimte kleiner dan 5 mm wordt dichtgekit (met propolis), en dat iedere ruimte groter dan 9 mm werd volgebouwd met wasraat.

Aldus blijft na verloop van tijd als leefruimte voor de bijen, alleen de ruimtes tussen 5 en 9 mm over (de bijenruimte).


Langstroth ontdekte, als hij de afstand tussen de dekplank en de bovenzijde van de raampjes liet zakken tot 3/8e inch, dat dan de ruimte vrij bleef van propolis of braamraat; voor ons rest de vraag hoe de inch van Langstroth om te rekenen naar onze cm.: 3/8e inch in Greenwich rond 1850 was ong.9mm.Omgerekend is dan de bijenruimte, d.i. de ruimte tussen raampjes en alle overige onderdelen van de kast, waarbinnen niet met propolis wordt gekit of niet met braamraat wordt opgevuld, gemiddeld 8 mm. bedraagt met een speling van ruim 1 1/2 mm.naar beide kanten. Grofweg betekent dat, dat de bijenruimte 6.5 - 9.5 mm. bedraagt.