Binnendienst: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 1: Regel 1:
De na het popstadium volgroeide werkbij heeft vervolgens eerst 21 dagen '''binnendienst''', en daarna [[buitendienst]] totdat het versleten is (meestal ook niet meer dan 21 dagen). Aldus leeft een werkbij na het popstadium maar zo'n 6 weken. Dit geldt niet voor de [[winterbijen]].
+
Als een werkbij uit de pop sluipt wordt eerst een gemiddeld 21 dagen durende '''binnendienst''' doorlopen. Daarna gaat de bij in de [[buitendienst]] meehelpen totdat het lichaam letterlijk versleten is, dit meestal ook niet meer dan 21 dagen. Na een paar honderd vlieguren beginnen de vleugels te rafelen en uiteindelijk zullen ze scheuren. Aldus leeft een werkbij na het popstadium maar zo'n 6 weken. Dit geldt niet voor de [[winterbijen]].
  
 
Gedurende de binnendienst voeren de werkbijen in een min of meer vaste volgorde een aantal taken uit. Let wel: als de omstandigheden dat vereisen dan zijn ze wel degelijk in staat om van dit stramien af te wijken en bijvoorbeeld eerder haalbij (buitendienst) te worden. Ook de [[winterbijen]] laten zien dat sommige taken ook pas maanden later nog uitgevoerd kunnen worden.
 
Gedurende de binnendienst voeren de werkbijen in een min of meer vaste volgorde een aantal taken uit. Let wel: als de omstandigheden dat vereisen dan zijn ze wel degelijk in staat om van dit stramien af te wijken en bijvoorbeeld eerder haalbij (buitendienst) te worden. Ook de [[winterbijen]] laten zien dat sommige taken ook pas maanden later nog uitgevoerd kunnen worden.
Regel 13: Regel 13:
  
  
Ook een bij in de binnendienst moet zich al regelmatig van ontlasting ontdoen en gaat daartoe (vanaf dag 4) naar buiten. Hierbij zal ook de binnenbij zich al [[oriënteren]] op de locatie van het eigen volk. In totaal (met de buitendienstbijen) is minstens tweederde van het volk georiënteerd. Dit maakt het mede mogelijk dat een bij uit de binnendienst zo nodig versneld kan omschakelen tot de buitendienst.
+
Ook een bij in de binnendienst moet zich al regelmatig van ontlasting ontdoen en gaat daartoe (vanaf dag 4) naar buiten. Hierbij zal ook de binnenbij zich al [[oriënteren]] op de locatie van het eigen volk. In totaal (met de buitendienstbijen) is minstens twee derde van het volk georiënteerd. Dit maakt het mede mogelijk dat een bij uit de binnendienst zo nodig versneld kan omschakelen tot de buitendienst.

Versie van 16 okt 2011 18:52

Als een werkbij uit de pop sluipt wordt eerst een gemiddeld 21 dagen durende binnendienst doorlopen. Daarna gaat de bij in de buitendienst meehelpen totdat het lichaam letterlijk versleten is, dit meestal ook niet meer dan 21 dagen. Na een paar honderd vlieguren beginnen de vleugels te rafelen en uiteindelijk zullen ze scheuren. Aldus leeft een werkbij na het popstadium maar zo'n 6 weken. Dit geldt niet voor de winterbijen.

Gedurende de binnendienst voeren de werkbijen in een min of meer vaste volgorde een aantal taken uit. Let wel: als de omstandigheden dat vereisen dan zijn ze wel degelijk in staat om van dit stramien af te wijken en bijvoorbeeld eerder haalbij (buitendienst) te worden. Ook de winterbijen laten zien dat sommige taken ook pas maanden later nog uitgevoerd kunnen worden. De volgorde van / taken in de binnendienst zijn als volgt:

  • rust (t/m dag 3)
  • voedsterbij (vanaf dag 4)
  • poetser (vanaf dag 4)
  • bouwbij (vanaf dag 8 tot dag 18)
  • opruimdienst (vanaf dag 8); het afvoeren van dode bijen, wasdelen, en voedselrestanten
  • nectarverwerker (vanaf dag 10)
  • wachtbij
  • verwarmingsbij


Ook een bij in de binnendienst moet zich al regelmatig van ontlasting ontdoen en gaat daartoe (vanaf dag 4) naar buiten. Hierbij zal ook de binnenbij zich al oriënteren op de locatie van het eigen volk. In totaal (met de buitendienstbijen) is minstens twee derde van het volk georiënteerd. Dit maakt het mede mogelijk dat een bij uit de binnendienst zo nodig versneld kan omschakelen tot de buitendienst.