Borstplaat

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.

Borstplaat wordt door de imker vooral gebruikt om in de winter (of in het vroege voorjaar als het soms nog vriest) bij te voeren aan volken met voedseltekort.


Recept in “Hoe leer ik imkeren?” uit 1938 (auteur F. Buitenhof jr.):

“Wilt U b.v. 5 K.G. borstplaat maken, neemt U 3/4 liter water, maakt het aan de kook en laat de suiker - 4 1/4 KG. - erin loopen en dan langzaam roeren totdat het ongeveer vloeibaar is. U spreidt een courant of een dergelijk stuk papier op de vloer; legt daar één of twee broedraampjes op en laat de suiker erin loopen. Zoodra het koud is zit het er vast in en kunt U het papier van onderen weer aftrekken.”

Heden ten dage is het wellicht handiger om niet een krant, maar een stuk plastic onder de broedraampjes te leggen. Dit is waarschijnlijk gemakkelijker weer van de borstplaat af te trekken dan een papperig geworden krant.

Er zijn ook recepten te vinden met in verhouding minder water.


Er wordt aanbevolen om de borstplaat eerst even in water te dompelen voordat je het aan de bijen geeft.


Als je zo'n raam gevuld met borstplaat aan de bijen geeft loop je nog wel het risico dat het volk op een gegeven moment (bijvoorbeeld na een korte iets warmere periode) van dit voer kan losraken. Borstplaat wordt daarom ook wel bovenop de toplatten gelegd (als er - hetgeen waarschijnlijk is - geen ruimte is onder de dekpank, dan plaats je gewoon een extra kast op het volk). Bovendien zal de borstplaat ook gemakkelijker “opneembaar” zijn als je hem bovenop het volk legt omdat er meer vocht neerslaat op de borstplaat als wanneer je de borstplaat aan een buitenkant hangt.