Boswilg

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken

(Salix Capria)

Vrouwelijke katjes.
Mannelijke katjes.
Vrouwelijke katjes met het na bestuiving gevormde zaad.

Omschrijving en kenmerken

De boswilg wordt ook wel waterwilg genoemd. De soort komt algemeen voor in Europa en Noordoost-Azië en niet uitsluitend op vochtige plaatsen.

De boswilg heeft katjes, die met lange behaarde schutbladen bedekt zijn. Mannelijke katjes zijn eivormig en aanvankelijk bedekt met zilverachtige haartjes. Daarna verschijnen gele meeldraden dicht opeen. Vrouwelijke katjes zijn slank, bleekgroen met witachtige, korte stijlen. De vrouwelijke katjes zijn langer dan de mannelijke. Zowel de mannelijke als de vrouwelijke bloemen hebben één honingklier.

Door de vroege bloei is de boswilg een geliefde bijenplant.


Vermenigvuldiging

De meeste soorten wilg zijn gemakkelijk te vermenigvuldigen door middel van stekken, maar de boswilg is hierop een uitzondering. De boswilg stekt alleen met behulp van stekpoeder (dit kun je dan ook nog na maart met net iets uitgelopen knopjes doen (knopje dus die anders de nieuwe eenjarige scheuten zouden vormen).

Bij de boswilg kan het juist gemakkelijker zijn om zaad te oogsten en in wat natte grond te laten kiemen. Zaad van de wilg is meestal maar kort kiemkrachtig, maar als het (nog) kiemkrachtig is dan kun je al in een paar uur de kiemplantjes zien.Verwijzingen en bronnen