Broed

Uit Imkerpedia
Versie door Albert Stoter (overleg | bijdragen) op 29 mrt 2013 om 12:24
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Open broed produceert evenals de moer koninginnenstof, en alleen uit open broed kan een volk zo nodig nog een vervangende koningin maken.
Gesloten broed is in een afgesloten ruimte al aardig in staat om zichzelf op de benodigde temperatuur van 35 graden celsius te houden.
Op dit raam uit het broednest zie je mooi het vooral gesloten broed, daaromheen de stuifmeelkrans van stuifmeel, en daar dan weer omheen de (gesloten) honing. Klik op de foto voor een groter exemplaar.
Schematische voorstelling van het broednest in koudbouw.

Het broednest zit altijd in de buurt van de vliegopening met stuifmeel en honing er om heen. Het broed heeft een temperatuur nodig van ongeveer 35 graden celsius.


De eitjes en/of larven worden het open broed genoemd. De bijen in het popstadium worden het gesloten broed genoemd.


Broed met darren heet darrenbroed, en broed met werkbijen heet werksterbroed.


Als er onbevruchte eitjes worden gelegd in celletjes die bedoeld zijn voor werksterbroed dan is er sprake van bultbroed.


Na een periode van 21[1] dagen maximale eileg is het broednest maximaal. Deze situatie van maximale eileg zal alleen in de late lente en de vroege zomer voorkomen. Nadien zal het broednest krimpen om in de late herft / vroege winter minimaal (tot aan geheel broedloos) te zijn, om daarna weer te groeien.


Voetnoten

  1. Het duurt voor een werkbij 21 dagen om van een eitje, via larve en pop, een volwassen bij te worden. We gaan hier uit van de broedperiode van de werkbij omdat een koningin slechts beperkt darreneitjes legt.