Broedaflegger: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
Een broedaflegger is een methode om nieuwe volkjes te kweken en/of een methode om tijdelijk de [[zwermneiging]] van het donatievolk te verminderen.
+
Een '''broedaflegger''' is een methode om nieuwe volkjes te kweken en/of een methode om tijdelijk de [[zwermneiging]] van het donatievolk te verminderen.
  
Een broedaflegger is op zijn simpelst gezegd [[brias]] met bijen, maar zonder een koningin. Een broedaflegger zal vervolgens zelf een koningin gaan maken.
+
Een broedaflegger is op zijn simpelst gezegd [[brias]] met bijen, maar zonder [[koningin]]. De broedaflegger zal zelf via een [[redcel]] een koningin maken.
  
Als we de broedaflegger op dezelfde standplaats willen houden, en de vliegbijen dus terug naar het donatievolk zulle vliegen, dan [[stoten]] we bij het maken van de broedaflegger enkele extra ramen met bijen erbij. Vanwege het tekort aan vliegbijen zal een 'broedaflegger op dezelfde stand' ook moeten worden gevoerd.
+
Als we de broedaflegger op dezelfde standplaats willen houden, en de [[vliegbijen]] dus terug naar het donatievolk zullen vliegen, dan [[stoten]] we bij het maken van de broedaflegger enkele extra ramen met bijen erbij. Vanwege het tekort aan vliegbijen zal een 'broedaflegger op dezelfde stand' ook moeten worden gevoerd.
  
Afhankelijk van de toegepaste imkermethode zal die jonge koningin door de imker worden toegestaan (bijvoorbeeld bij het [[Aalsteren]]) of worden voorkomen of vervangen door een ander exemplaar (uit een selectieteelt).
+
Afhankelijk van de toegepaste imkermethode zal de jonge koningin:
 +
* door de imker worden toegestaan (bijvoorbeeld bij het [[Aalsteren]]), of
 +
* worden vervangen door een ander exemplaar (uit een selectieteelt).
  
 
Let wel, als je een hele grote broedaflegger maakt in de buurt van het donatievolk, dan maak je in feite ook een [[vlieger]] van dat donatievolk.
 
Let wel, als je een hele grote broedaflegger maakt in de buurt van het donatievolk, dan maak je in feite ook een [[vlieger]] van dat donatievolk.
 +
 +
In de broedaflegger zal na 24 dagen (na het maken van de broedaflegger) alle oude broed zijn uitgelopen, en na 29 dagen kan (op zijn vroegst) het eerste broed van de jonge koningin weer gesloten worden. Tussen die 24 en 29 dagen kun je een [[oxaalzuurbehandeling]] tegen de [[varroamijt]] doen.

Versie van 13 apr 2012 om 12:34

Een broedaflegger is een methode om nieuwe volkjes te kweken en/of een methode om tijdelijk de zwermneiging van het donatievolk te verminderen.

Een broedaflegger is op zijn simpelst gezegd brias met bijen, maar zonder koningin. De broedaflegger zal zelf via een redcel een koningin maken.

Als we de broedaflegger op dezelfde standplaats willen houden, en de vliegbijen dus terug naar het donatievolk zullen vliegen, dan stoten we bij het maken van de broedaflegger enkele extra ramen met bijen erbij. Vanwege het tekort aan vliegbijen zal een 'broedaflegger op dezelfde stand' ook moeten worden gevoerd.

Afhankelijk van de toegepaste imkermethode zal de jonge koningin:

  • door de imker worden toegestaan (bijvoorbeeld bij het Aalsteren), of
  • worden vervangen door een ander exemplaar (uit een selectieteelt).

Let wel, als je een hele grote broedaflegger maakt in de buurt van het donatievolk, dan maak je in feite ook een vlieger van dat donatievolk.

In de broedaflegger zal na 24 dagen (na het maken van de broedaflegger) alle oude broed zijn uitgelopen, en na 29 dagen kan (op zijn vroegst) het eerste broed van de jonge koningin weer gesloten worden. Tussen die 24 en 29 dagen kun je een oxaalzuurbehandeling tegen de varroamijt doen.