Broedbeperking: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Bij broedbeperking wordt er voor gezorgd dat de moer minder eitjes kan leggen. Dit kan om verschillende redenen van belang zijn: * minder broed is minder verzorgin...')
 
k
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Bij broedbeperking wordt er voor gezorgd dat de [[moer]] minder eitjes kan leggen. Dit kan om verschillende redenen van belang zijn:
+
Bij '''broedbeperking''' wordt er voor gezorgd dat de [[moer]] gedurende het drachtseizoen minder eitjes kan leggen, waarbij er van wordt uitgegaan dat:
* minder broed is minder verzorging is meer haalbijen is meer honing, en
+
* minder benodigde broedverzorging ertoe leidt dat er meer bijen (versneld) haalbijen kunnen worden zodat er meer bijen honing kunnen halen,
* minder eitjes in minder snel [[darrenbroedig]] (waardoor je dus bijvoorbeeld langer met een teeltmoer kunt doen).
+
* minder broedverzorging leidt tot langer levende bijen zodat deze bijen langer honing kunnen halen, en
 +
* het leggen van minder bevruchte eitjes minder snel leidt tot een lege [[spermatheca]], oftewel minder snel leidt tot [[darrenbroedig]]heid<ref>Waardoor je dus bijvoorbeeld ook langer met een goede teeltmoer kunt doen.</ref>.
  
  
Voorbeelden:
+
Afhankelijk van o.a.:
* [[Renson broedbeperking]]
+
* de van toepassing zijnde klimatologische- en drachtomstandigheden,
 +
* de door de imker ook nog andere nagestreefde doelen,
 +
* de door de imker gebruikte [[bijen-behuizingen|bijenbehuizing]]<ref>Immers, bijvoorbeeld, bij kleinere ramen vind de beperking op meer ramen plaats dan bij grotere ramen (waarbij je dan de overtollige ruimte in de bijenkast vult met [[vulblokken]], of iets anders met/in die overtollige ruimte doet).</ref>,
 +
* etc.
 +
wordt broedbeperking door verschillende imkers op verschillende manieren toegepast, leidende tot verschillende methoden van (of eigenlijk met) broedbeperking.
 +
Op Imkerpedia wordt alleen de door [[Henri Renson]] toegepaste methode besproken omdat hij aan de basis ligt van het toepassen van broedbeperking, te weten de [[Renson broedbeperking]].
 +
 
 +
===Voetnoten===
 +
<references />

Huidige versie van 10 mrt 2020 om 21:47

Bij broedbeperking wordt er voor gezorgd dat de moer gedurende het drachtseizoen minder eitjes kan leggen, waarbij er van wordt uitgegaan dat:

  • minder benodigde broedverzorging ertoe leidt dat er meer bijen (versneld) haalbijen kunnen worden zodat er meer bijen honing kunnen halen,
  • minder broedverzorging leidt tot langer levende bijen zodat deze bijen langer honing kunnen halen, en
  • het leggen van minder bevruchte eitjes minder snel leidt tot een lege spermatheca, oftewel minder snel leidt tot darrenbroedigheid[1].


Afhankelijk van o.a.:

  • de van toepassing zijnde klimatologische- en drachtomstandigheden,
  • de door de imker ook nog andere nagestreefde doelen,
  • de door de imker gebruikte bijenbehuizing[2],
  • etc.

wordt broedbeperking door verschillende imkers op verschillende manieren toegepast, leidende tot verschillende methoden van (of eigenlijk met) broedbeperking. Op Imkerpedia wordt alleen de door Henri Renson toegepaste methode besproken omdat hij aan de basis ligt van het toepassen van broedbeperking, te weten de Renson broedbeperking.

Voetnoten

  1. Waardoor je dus bijvoorbeeld ook langer met een goede teeltmoer kunt doen.
  2. Immers, bijvoorbeeld, bij kleinere ramen vind de beperking op meer ramen plaats dan bij grotere ramen (waarbij je dan de overtollige ruimte in de bijenkast vult met vulblokken, of iets anders met/in die overtollige ruimte doet).