Brusc Cévennes

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Copyright: Eric Tourneret Foto gemaakt dichtbij Villefort, in het "Parc national des Cévennes". Deze oude bijenwoningen, 'bruscs' genoemd, werden gemaakt door het uithollen van kastanjebomen, en afgedekt met leisteen. Ze waren nog tot WO-2 in gebruik.
Copyright: Eric Tourneret Dezelfde oude bijenwoningen uit "Parc national des Cévennes", maar vanuit een ander prespectief.

Ook in Frankrijk wordt er (nog steeds) geïmkerd met uitgeholde boomstammen. Ze heten daar 'brusc' of 'ruche tronc'.

Copyright: Eric Tourneret Hier het innerlijke van een boomstamkorf uit "Parc national des Cévennes". Het linkerdeel van de raten (die waarschijnlijk overladen met honing waren)) is uitgesneden met behulp van een gekromd mes. Deze boomstamkorf bedekt met een steen was een grote verbetering ten opzichte van de strokorf omdat het zo van bovenaf mogelijk was om een deel van de hining te oogsten zonder het gehele volk te vernietigen.
Foto: Bart de Coo: Een foto van een foto in een plaatselijke heemkundige museum in de Cevennen. Zo maakten ze de korven open: eerst werd die wig eruit gehaald. Maar hoe gingen ze verder? Er is sprake van vaste bouw, dus de raten zitten muurvast gebouwd aan die dekplankjes!
Foto:Bart de Coo. Een opengewerkte korf, in een plaatselijke heemkundige museum in de Cevennen, om te laten zien hoe ze gespijld werden. Reizen deden ze niet met deze korven. De spijlen zitten erin om ongelukken te voorkomen als het te warm wordt. Links op de foto beitels waarmee de boomstammen werden uitgehold. De stammen zijn overigens van kastanjebomen, waarmee de omgeving he-le-maal vol staat. Als extra beschutting tegen zon en regen functioneerde een grote plak leisteen.


Navigatie