Cowan-kast: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met '==Omschrijving== Geen omschrijving van de kast beschikbaar. Wel een verslag van een bezoek aan de bijenstand van de heer Beil: De bijenstand te Dinxperlo behoort aan ...')
 
 
(9 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 +
__NOTOC__
 +
[[image:CowanHive02.JPG|thumb|left|450px]]
 
==Omschrijving==
 
==Omschrijving==
Geen omschrijving van de kast beschikbaar. Wel een verslag van een bezoek aan de bijenstand van de heer Beil:
+
De ''''"Cowan" Hive'''' is ontworpen door T.W. Cowan, en werd in 1866 door hem beschreven in het tijdschrift "The English Mechanic".
  
De bijenstand te Dinxperlo behoort aan de heer H.A. Beil, een in ons land zeer bekend imker. Reeds in 1897 werkte hij met losse bouw, zodat hij 1 van de eerste bijenstanden in Nederland had, waar met mobielwoningen werden gewerkt. De heer Beil heeft nauwkeurig de beweging nagegaan op het gebied van bijenteelt, vooral in Duitsland en heeft tal van woningen beproefd, welke daar opgang maakten. Reeds jaren geleden bracht hij verschillende mobielwoningen en gereedschappen in de handel; zijn prijskrant is dan ook zeer bekend.
 
 
Dit bijenpark is zeker wel de moeite van een bezichtiging waard, daar het zeer verschilt van de meeste andere bijenparken, waar met 1 soort bijenwoning wordt gewerkt. Hier vindt men verschillende mobielwoningen, terwijl van de meeste heel wat voorhanden zijn. In het geheel staan er ruim 100 bijenvolken, zomer en winter. Met al deze verscheidenheid neemt de heer Beil vergelijkende proeven en de verschillende woningen, met bijen bezet, dienen hem tevens bij het geven van lessen, niet alleen aan nieuwsgierige en leergrage imkers uit buiten- en binnenland, die zijn stand bezoeken, maar ook op de cursussen, welke hij ’s zomers geeft. Zo werkt de heer Beil flink mee aan de verbreiding der moderne bijenteelt.
 
  
Het bijenpark beslaat een halve bunder, begrensd door wegen en weiland. Een gedeelte is bezet met vruchtbomen, welke reeds dragen den door de heer Beil uit pitten zijn getrokken en veredeld. Tussen en onder die bomen staan kruis- en aalbessen en frambozen. Het gehele park is omgeven door een haag van 1.50 m. hoogte. Nog nimmer zijn er mensen op de weg door de bijen gestoken, wat zeker pleit voor de goede aanleg van dit park. Verschillende vakken zijn bezaaid met honinggevende gewassen. Men ziet er een grote stal, waar ronde korven en boogkorven staan, verder vindt men er een inrichting met [[berlepsch von|Berlepsch-]] en [[Albertikast|Alberti-kasten]], ook een paviljoen met Beil’s reiskasten. Er zijn vrij opgesteld: '''Cowan'''-, [[Liedloffs kast|Liedloffs-]], [[Thüringerkast|Thuringer-]] en [[Hollandsche Magazijnkast(Beil)|Beil’s Hollandse magazijnkasten]]. Tevens geeft een grote observatiekast gelegenheid de bijen in hun werk te bestuderen. Eindelijk vermelden we nog een stand met kleine reiskasten, naast en op elkaar geplaatst op Krainische wijze. Men ziet dus : een grote verscheidenheid, die verspreid in het park is opgesteld en aan het geheel een bekoorlijkheid geeft.
+
De Cowan kast behoort bij de eerste kasten waarin (na de ontdekking van de [[bijenruimte]] door [[Langstroth]]) met losse ramen wordt gewerkt.<ref>S. Simmins. A Modern Bee Farm. 1887</ref>
  
Een van de mooiste gebouwtjes is een paviljoen met veranda’s waarin licht en lucht, maar geen bijen komen. Hier zijn alle gereedschappen en is tevens de werkplaats van de heer Beil. In dit paviljoen worden de cursussen gehouden, terwijl dan in de veranda’s, welke door glazen schuifdeuren van de binnenruimte zijn gescheiden, tijdelijk de korven en kasten worden geplaatst om besproken en bekeken te worden.
+
Evenals de de [[WBC-kast]] heeft de Cowan-kast dubbele wanden.
  
De goederen voor de handel bevinden zich in een gedeelte van het woonhuis, dat op 200 m. afstand van het bijenpark is gelegen. Daar is ook een werkplaats, waarin korven gevlochten en kasten getimmerd worden.
 
  
==Datering==
+
T.W. Cowan was indertijd een autoriteit op het gebied van de bijenteelt en de auteur van het "British Beekeepers' Guide Book to the Management of Bees in Movable Comb Hive".
1900-1910
 
  
==Voorkomen==
+
Dit engelstalige standaardwerk werd in 1902 (door G.F.W. Kehrer) ook naar het nederlands vertaald <ref>G.F.W. Kehrer. Handleiding bij de Moderne Bijenteelt.</ref>. Deze vertaling werd vervolgens al vlot onderdeel van de literatuur die toendertijd voor het examen Bijenteelt diende te worden bestudeerd (zie hierover ook de [http://www.bijenhouden.nl/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=3014& bijdrage van Hans van der Post op het imkerforum]). Met [http://www.bijen.info/forumzoek/search.asp de zoekfunctie van het Groentjes-archief] kun je T.W. Cowan en diens kast dan ook veelvuldig tegenkomen. De Cowan-kast is ook daadwerkelijk in Nederland gebruikt.<ref>T. C. Hootsen. Handboek voor bijenhouders. Hoevelaken, 1907, Blz. 210-212</ref>
Niet precies bekend(Achterhoek)
+
 
 +
 
 +
==Verdere ontwikkelingen==
 +
[[image:CowanHive01.JPG|thumb|right|450px|De tekeningen zoals opgenomen bij het patent uit 1881]]
 +
De door T.W. Cowan beschreven kast is later door Harry W. Cowan en John F. Cowan verder ontwikkeld. In 1881 verkrijgen zij zelfs [http://www.imkerpedia.nl/downloads/Patent-Cowan.pdf een patent] op hun uitvindingen/verbeteringen.
 +
 
 +
In het patent werden de volgende uitvindingen/verbeteringen beschreven (met gebruikmaking van de identificerende letters uit nevenstaande tekening):
 +
* 1. o.a. door het gebruik van raamhouders (a) kan de bijenkast gemakkelijk veranderen van een enkelwands bijenkast in de zomer naar een dubbelwands bijenkast in de winter,
 +
* 2. doordat de ramen en de binnenste afscheidingswanden (D) in een raamhouder hangen kunnen deze er dus ineens samen uit worden gehaald waardoor het gemakkelijker is om de kast te inspecteren, schoon te maken, en om alle ramen ineens over te plaatsen.
 +
* 3. door de beweegbare binnenste achterwand (C) kan er ook gemakkelijk met de binnenste afscheidingswanden worden gemanoeuvreerd
 +
* 4. door het verlengen van de toegang tot de kast worden in de winter de wind en storm buiten de kast gehouden, en wordt tevens roverij voorkomen en de neiging van de bijen om te snel naar buiten te gaan.
 +
 
 +
 
 +
[[image:CowanHive03.jpg|thumb|left|321px|Cowan-kast tentoongesteld in MUSEU D'APICULTURA DE LLUBÍ (Mallorca). Het is natuurlijk nauwelijks te zien dat dit een Cowan-kast is omdat de meest kenmerkende eigenschappen aan de binnenkant zitten]]
 +
==Navigatie==
 +
* [[Bijenkasten|Naar andere bijenkasten]]
 +
* [[Bijen-behuizingen|Naar alle bijen-behuizingen]]
 +
 
 +
 
 +
== Voetnoten ==
 +
<references />

Huidige versie van 28 dec 2009 om 19:24

CowanHive02.JPG

Omschrijving

De '"Cowan" Hive' is ontworpen door T.W. Cowan, en werd in 1866 door hem beschreven in het tijdschrift "The English Mechanic".


De Cowan kast behoort bij de eerste kasten waarin (na de ontdekking van de bijenruimte door Langstroth) met losse ramen wordt gewerkt.[1]

Evenals de de WBC-kast heeft de Cowan-kast dubbele wanden.


T.W. Cowan was indertijd een autoriteit op het gebied van de bijenteelt en de auteur van het "British Beekeepers' Guide Book to the Management of Bees in Movable Comb Hive".

Dit engelstalige standaardwerk werd in 1902 (door G.F.W. Kehrer) ook naar het nederlands vertaald [2]. Deze vertaling werd vervolgens al vlot onderdeel van de literatuur die toendertijd voor het examen Bijenteelt diende te worden bestudeerd (zie hierover ook de bijdrage van Hans van der Post op het imkerforum). Met de zoekfunctie van het Groentjes-archief kun je T.W. Cowan en diens kast dan ook veelvuldig tegenkomen. De Cowan-kast is ook daadwerkelijk in Nederland gebruikt.[3]


Verdere ontwikkelingen

De tekeningen zoals opgenomen bij het patent uit 1881

De door T.W. Cowan beschreven kast is later door Harry W. Cowan en John F. Cowan verder ontwikkeld. In 1881 verkrijgen zij zelfs een patent op hun uitvindingen/verbeteringen.

In het patent werden de volgende uitvindingen/verbeteringen beschreven (met gebruikmaking van de identificerende letters uit nevenstaande tekening):

  • 1. o.a. door het gebruik van raamhouders (a) kan de bijenkast gemakkelijk veranderen van een enkelwands bijenkast in de zomer naar een dubbelwands bijenkast in de winter,
  • 2. doordat de ramen en de binnenste afscheidingswanden (D) in een raamhouder hangen kunnen deze er dus ineens samen uit worden gehaald waardoor het gemakkelijker is om de kast te inspecteren, schoon te maken, en om alle ramen ineens over te plaatsen.
  • 3. door de beweegbare binnenste achterwand (C) kan er ook gemakkelijk met de binnenste afscheidingswanden worden gemanoeuvreerd
  • 4. door het verlengen van de toegang tot de kast worden in de winter de wind en storm buiten de kast gehouden, en wordt tevens roverij voorkomen en de neiging van de bijen om te snel naar buiten te gaan.


Cowan-kast tentoongesteld in MUSEU D'APICULTURA DE LLUBÍ (Mallorca). Het is natuurlijk nauwelijks te zien dat dit een Cowan-kast is omdat de meest kenmerkende eigenschappen aan de binnenkant zitten

Navigatie


Voetnoten

  1. S. Simmins. A Modern Bee Farm. 1887
  2. G.F.W. Kehrer. Handleiding bij de Moderne Bijenteelt.
  3. T. C. Hootsen. Handboek voor bijenhouders. Hoevelaken, 1907, Blz. 210-212