Cowan-kast: verschil tussen versies

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
[[image:CowanHive01.JPG|thumb|right|500px]]
+
[[image:CowanHive01.JPG|thumb|right|450px|De tekening zoals opgenomen bij het patent uit 1881]]
 
==Omschrijving==
 
==Omschrijving==
De 'Cowan Hive' in in 1866 (wellicht 1865) ontworpen door T.W. Cowan. Het werd toen beschreven in het tijdschrift "The English Mechanic".
+
De 'Cowan Hive' is in 1866 (wellicht 1865) ontworpen door T.W. Cowan. Het werd toen beschreven in het tijdschrift "The English Mechanic".
  
In [http://www.imkerpedia.nl/downloads/Patent-Cowan.pdf het uit 1881 daterende patent] van de '''Cowan hive''' (op naam van Harry W. Cowan en John F. Cowan) worden (vrij vertaald) de volgende doelstellingen van deze kast beschreven:
+
In het uit 1881 daterende [http://www.imkerpedia.nl/downloads/Patent-Cowan.pdf patent van de '''Cowan hive'''] (op naam van Harry W. Cowan en John F. Cowan) worden (vrij vertaald) de volgende doelstellingen van deze kast beschreven (met gebruikmaking van de identificerende letters uit nevenstaande tekening):
* 1. door het gebruik van raam-houders kan de bijenkast gemakkelijk veranderen van een enkelwands bijenkast in de zomer naar een dubbelwands bijenkast in de winter,
+
* 1. o.a. door het gebruik van raamhouders (a) kan de bijenkast gemakkelijk veranderen van een enkelwands bijenkast in de zomer naar een dubbelwands bijenkast in de winter,
* 2. doordat de ramen en de binnenste afscheidingswanden in een raamhouder hangen kunnen deze er dus ineens samen uit worden gehaald waardoor het gemakkelijker is om de kast te inspecteren, schoon te maken, en om alle ramen ineens over te plaatsen.
+
* 2. doordat de ramen en de binnenste afscheidingswanden (D) in een raamhouder hangen kunnen deze er dus ineens samen uit worden gehaald waardoor het gemakkelijker is om de kast te inspecteren, schoon te maken, en om alle ramen ineens over te plaatsen.
* 3. door de beweegbare binnenste achterwand kan er ook gemakkelijk met de binnenste afscheidingswanden worden gemanoeuvreerd
+
* 3. door de beweegbare binnenste achterwand (C) kan er ook gemakkelijk met de binnenste afscheidingswanden worden gemanoeuvreerd
 
* 4. door het verlengen van de toegang tot de kast worden in de winter de wind en storm buiten de kast gehouden, en wordt tevens roverij voorkomen en de neiging van de bijen om te snel naar buiten te gaan.
 
* 4. door het verlengen van de toegang tot de kast worden in de winter de wind en storm buiten de kast gehouden, en wordt tevens roverij voorkomen en de neiging van de bijen om te snel naar buiten te gaan.
 +
 +
Deze kast heeft ook Nederland bereikt gezien
 +
 +
[[image:CowanHive02.JPG|thumb|left|450px|Getuige deze tekeningen <ref>S. Simmins. A Modern Bee Farm. 1887</ref> was het meest kenmerkende van de Cowan hive de dubbelwandigheid, want andere kenmerken zien er anders uit. Waarschijnlijk zijn deze tekeningen gebaseerd op een oudere versie van voor het patent.]]
 +
 +
== Voetnoten ==
 +
<references />

Versie van 28 dec 2009 om 12:11

De tekening zoals opgenomen bij het patent uit 1881

Omschrijving

De 'Cowan Hive' is in 1866 (wellicht 1865) ontworpen door T.W. Cowan. Het werd toen beschreven in het tijdschrift "The English Mechanic".

In het uit 1881 daterende patent van de Cowan hive (op naam van Harry W. Cowan en John F. Cowan) worden (vrij vertaald) de volgende doelstellingen van deze kast beschreven (met gebruikmaking van de identificerende letters uit nevenstaande tekening):

  • 1. o.a. door het gebruik van raamhouders (a) kan de bijenkast gemakkelijk veranderen van een enkelwands bijenkast in de zomer naar een dubbelwands bijenkast in de winter,
  • 2. doordat de ramen en de binnenste afscheidingswanden (D) in een raamhouder hangen kunnen deze er dus ineens samen uit worden gehaald waardoor het gemakkelijker is om de kast te inspecteren, schoon te maken, en om alle ramen ineens over te plaatsen.
  • 3. door de beweegbare binnenste achterwand (C) kan er ook gemakkelijk met de binnenste afscheidingswanden worden gemanoeuvreerd
  • 4. door het verlengen van de toegang tot de kast worden in de winter de wind en storm buiten de kast gehouden, en wordt tevens roverij voorkomen en de neiging van de bijen om te snel naar buiten te gaan.

Deze kast heeft ook Nederland bereikt gezien

Getuige deze tekeningen [1] was het meest kenmerkende van de Cowan hive de dubbelwandigheid, want andere kenmerken zien er anders uit. Waarschijnlijk zijn deze tekeningen gebaseerd op een oudere versie van voor het patent.

Voetnoten

  1. S. Simmins. A Modern Bee Farm. 1887