Crème honing

Uit Imkerpedia
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Crème honing is gekristalliseerde honing met kleine kristallen en daardoor smeuïger en dus smeerbaarder dan gekristalliseerde honing met grotere kristallen.


Crème honing kan van nature voorkomen (zoals bijvoorbeeld bij klaverhoning), of het gevolg zijn van een van de volgende bereidingswijzen:

  • Het maken van crème honing zonder eerst crème honing te enten:
    • Zodra de honing begint te kristalliseren dient de honing dagelijks meerdere malen enkele minuten te worden geroerd. Dit volhouden tot het gewenste resultaat er is.
  • Het maken van crème honing met behulp van enthoning:
    • Vloeibare honing vermengen (enten) met een kleinere hoeveelheid crème honing, en roeren. Hoe meer enthoning er wordt gebruikt hoe sneller het gewenste eindresultaat zal worden bereikt. Je kunt hierbij ineens een grote hoeveelheid verwerken, maar je kunt ook met een beetje beginnen en daarna de hoeveelheid telkens verdubbelen.
  • Het mechanisch (bijvoorbeeld met een mixer of vijzel) kapot maken van de grote kristallen (de hieruit resulterende crème honing kan ook prima worden gebruikt als enthoning). Dit kan wel zeer zwaar werk zijn. Een klein beetje maken en dit mengen met weer vloeibaar gemaakte honing is effectiever.

Probeer echter om de honing zoveel mogelijk gesloten te houden, en niet meer te roeren dan nodig. Dit ter behoud van de geurstoffen en ter behoud van het (lage) vochtgehalte van de honing.