Darrenpoppen als voedsel voor mens of dier

Uit Imkerpedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Uit bijenvolken gehaalde darrenpoppen kunnen dienen als voedsel voor zowel mens als dier.

Dierlijke consumptie

Koolmees pakt een darrenpop.

Veel bijenhouders voeren de in het kader van de darrenraatmethode uitgesneden of uitgespoelde[1] darrenpoppen aan de kippen of aan de vogels in het veld. Als je zo hele stukken darrenraat wilt voeren, dan is het verstandig om dat darrenraat eerst te bevriezen (om de varroa te doden). Immers, ook de bijen kunnen dat darrenraat gaan bezoeken (om eventueel meegesneden nectar op te likken). Nog levende varroa in een vers uitgenomen stuk darrenraat springen dan net zo gemakkelijk weer terug op de bijen!

In onderstaand filmpje (van 9 mei 2011 te Apeldoorn) zie je hoe een viertal kippen met smaak een half broedraam met darrenbroed opeten.

Voor sportvissers zijn darrenpoppen een hoog gekwalificeerd aas om o.a. op paling te vissen. Bij de opkweek van jonge insectenetende vogels of als voer voor een in je tuinrondkuierende egel zijn darrenpoppen een voortreffelijk voedsel[2].

Menselijke consumptie

Gebakken, en met ui en rode chiliperpers opgediende darrenpoppen.

Hoewel het eten van bijenwas geen kwaad kan (het wordt gewoon weer uitgepoept) is het wellicht fijner om de bijenwas eerst van de darrenpoppen te scheiden. Dit kan op vele manieren:

  • Je kunt de in de maaltijd te verwerken poppen stuk voor stuk uit de raat plukken (bijvoorbeeld met een pincet).
  • Je kunt de darrenraat bevriezen[3], daarna in kleine stukje breekt ter grootte van de poppen, en daarna in een vergiet afspoelen. Onderin het vergiet vind je dan de afgespoelde stukjes bijenwas en popvliesjes.
  • De darrenraat koken en daarna via een vergiet de poppen van het bijenwas+water scheiden (zie onderstaand fimpje). Hierbij komen er wel meer popvliesjes in het eindproduct dan bij aanpak 1 en 2.
  • etc.
(In de aan/uit te zetten ondertiteling wordt een nadere toelichting gegeven!)


Daarna kun je de bijenpoppen op verschillende manieren verwerken. Je kunt ze prima direct rauw eten[4], maar je ze bijvoorbeeld ook eventjes met wat kruiden in een pannetje bakken, of i.p.v. vlees in een chili con carne doen (hoewel dan de 'con carne' niet meer klopt natuurlijk, hoewel ... bevat darrenpop niet ook vlees?), etc.

Laat diepgevroren darrenpoppen vóór gebruik eerst ontdooien en op temperatuur komen. Eenmaal ontdooid is de kans op bederf na 4 á 6 uur al groot[2].

Voetnoten

  1. Zie het onderwerp 'Al dan niet hergebruik van darrenraat'.
  2. 2,0 2,1 Bijen,maandblad voor imkers. Mei 2006, blz. 133.
  3. Hetgeen hoe dan ook verstandig is om verse darrenraat langer te kunnen bewaren, en/of ( voorafgaand aan de volgende bewerking) tot grotere hoeveelheden op te sparen.
  4. Dat kan overigens ook regelrecht vanuit de net uit een bijenwoning genomen darrenraat.